Document templates

Document templates bepalen welke informatie op je documenten moet staan, en hoe ze eruit zullen zien. Document templates besparen tijd, en zijn nuttig om meerdere documenten van hetzelfde type dezelfde uitstraling te geven. In dit artikel leggen we uit hoe je een document template maakt in Rentman.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Document types

Rentman heeft de volgende document types:

• Offerte, contract, factuur
  • Pakbon, inhuurbon, reparatiebon, voertuigbon, materiaalbon
  • Herinnering, medewerkerbon

Het documenttype dat je kiest, bepaalt welke informatie je kan toevoegen aan een template. Als je een Contract kiest, bijvoorbeeld, kan je een knop voor digitaal ondertekenen toevoegen. Als je Pakbon kiest, kan je een materiaallijst toevoegen met kolommen die de locatie in het magazijn weergeven.

Template overzicht

1. Ga naar de Configuratie module > Klantcommunicatie > Document templates.

In dit overzicht vind je:

• Systeem templates
  • Templates die je zelf hebt gemaakt

Kolom toevoegen aan het overzicht

Het overzicht bevat standaard de kolommen NaamLandTaalVerborgen, en Systeemtemplate met informatie over elke template. In de sectie Template instellingen lees je wat deze kolommen inhouden.

Je kan ook extra kolommen toevoegen aan het overzicht. You can also add other columns to the overview. Lees ons artikel over Kolommen voor instructies.

Systeem templates

Rentman biedt handige, kant-en-klare templates voor elk type document. Deze templates zijn ontworpen zodat iedereen ze kan gebruiken, en zijn te vinden in het overzicht.

Systeem templates worden geüpdate en onderhouden door Rentman. Daarom is het niet mogelijk om hun inhoud direct te bewerken. Je kan een systeem template echter altijd dupliceren, om die kopie daarna zelf te bewerken. In de sectie Maak een template lees je instructies.

In de column Systeem template zie je of een template een systeem template is.

Voeg template toe vanuit de bibliotheek

In de template bibliotheek vind je nog meer templates die je kan gebruiken. Deze zijn beschikbaar in verschillende talen, en kan je toevoegen aan je overzicht.

1. In het overzicht klik je op de Template bibliotheek knop Template_library.png.
  2. Selecteer de template(s) die je wil toevoegen.
  3. Klik Voeg toe.

Als je een systeem template uit je overzicht verwijdert, kan je deze altijd opnieuw toevoegen door in de template bibliotheek te zoeken.

Maak een template

Als je je eigen template wil maken, raden wij aan om een systeem template te dupliceren, en die vervolgens te bewerken. Dit kan veel tijd besparen, omdat je dan je template niet vanaf het begin hoeft op te bouwen.

Je kan echter ook met een nieuwe (lege) template beginnen.

Dupliceer een bestaande template

1. Ga naar de Configuratie module > Klantcommunicatie > Document templates.
  2. Selecteer de template Select.png, en klik op de Dupliceren knop Duplicate_item.PNG.
  3. Vul een nieuwe naam in voor deze template.

4. Pas je Template instellingen aan, en voeg Blokken, modules en variabelen toe aan je template.
  5. Sla je template op.

Maak een nieuwe (lege) template

1. Ga naar de Configuratie module > Klantcommunicatie > Document templates.
  2. Klik Voeg toe.
  3. Kies het juiste documenttype voor deze template.

4. Pas je Template instellingen aan, en voeg Blokken, modules en variabelen toe aan je template.
  5. Sla je template op.

Template instellingen

Wanneer je een template bewerkt kan je de instellingen aanpassen in de Widget zijbalk, aan de rechterkant.

1. Ga naar de Configuratie module > Klantcommunicatie > Document templates.
  2. Dubbelklik op een template om deze te bewerken.
    Om een systeem template te bewerken moet je deze eerst dupliceren.

Voor elke template kan je het volgende instellen:

Naam
De naam van deze template.

Type
Het type document. Dit bepaalt welke informatie je kan toevoegen aan je template. Lees de sectie Document types voor alle beschikbare typen.

Verborgen
"Ja" betekent dat deze template niet gekozen kan worden voor een document.
"Nee" betekent dat deze template beschikbaar is wanneer je een nieuw document genereert.

Dunne lijnen
Bepaalt of alle lijnen 1 pixel, of 0,5 pixels moeten zijn. Dunne lijnen zien er mooier uit, maar sommige PDF-viewers (zoals de standaard PDF-viewer in Safari) kunnen deze niet weergeven. Dikkere lijnen (1 pixel) worden weergegeven in alle PDF-viewers.

Taal
De taal van deze template.

Land
De landinstellingen van deze template. Dit bepaalt, bijvoorbeeld, hoe datums worden weergegeven. In Nederland worden datums weergegeven als 23-06-2018, en in Duitsland als 23.06.2018.

Voorbeeld bon

Bovenin het scherm kan je een bestaand document gebruiken ter voorbeeld van je template. Dit is handig om je template te zien met realistische data.

Briefpapier

Bovenin het scherm kan je het standaard briefpapier voor deze template instellen.

Het briefpapier is de achtergrond van je documenten, en kan je logo, bedrijfsinformatie, en andere visuele elementen bevatten die jouw bedrijf gebruikt in haar communicatie.

Lees ons artikel over Briefpapier voor meer informatie.

Je kan altijd een ander briefpapier kiezen dan het standaard briefpapier, wanneer je een documenten genereert.

Kies je standaard template

Een projecttype bevat kant-en-klare instellingen voor hetzelfde soort projecten, zoals de standaard document templates voor offertes, contracten en facturen. Je kan je standaard template voor deze documenten kiezen door een projecttype te maken of bewerken. Daarna moet je het projecttype nog toepassen op je project.

Wanneer je een document genereert, kan je altijd een andere template kiezen dan de standaard template.

Lees ons artikel over Projecttypen voor meer informatie.

Je document templates aanpassen

Wanneer je een template hebt gemaakt (of gedupliceerd) kan je deze aanpassen. Dit doe je door blokken, modules en variabelen toe te voegen.

Lees ons artikel over het aanpassen van je document templates

Support

Als je meer hulp nodig hebt, neem dan contact op met ons Support team.

Rentman kan ook document templates voor jouw bedrijf maken, tegen een uurtarief. Neem contact op met ons Support team voor meer informatie.