Maak een project en offerte

Projecten vormen de basis van Rentman. In je projecten plan je materiaal, medewerkers en transport, en verstuur je facturen. Deze handleiding behandelt de gehele basis van een project opzetten, je materiaal, medewerkers en transport plannen, en een offerte versturen.
-

Stap 1 - Maak een project

Tip: In plaats van een blanco project aan te maken, kun je jouw eigen project templates maken en gebruiken om nieuwe projecten sneller op te zetten.

Klik om te vergroten

1. Ga naar de Projecten module.
  2. Klik op + Add.
  3. Klik op blanco project, of selecteer een project template.
  4. Voer de naam, klant en locatie van je project toe.
  5. Bepaal de planperiode.
    Dit is de tijdsduur voor het reserveren van materiaal.
  6. Set a gebruiksperiode.
    Dit is de tijdsduur voor kostenberekening aan de klant voor het huren van je materiaal.
  7. Sla je project op door de knop Save_highlight.png uit te klappen, en Opslaan zonder sluiten te klikken.

Let op: De juiste planperiode en gebruiksperiode zijn belangrijk. Deze instellingen worden gebruikt voor het plannen van je materiaal en personeel. Je kan ook je eigen tijdsperioden toevoegen, zoals Evenement opzetten of Eerste dag.

Stap 2 - Voeg materiaal toe aan je project

Tip: Het is handig om eerst je materiaal te importeren in Rentman, voordat je materiaal toevoegt aan je project. Zo niet, dan kan je voor nu verdergaan met de voorbeelddatabase in Rentman.

Klik om te vergroten

1. Ga naar het Materiaal tabblad van je project.
    Dit is een overzicht van de items in je materiaal database.
  2. Voeg een nieuwe materiaalgroep toe door een naam in te typen en op + te klikken. Je kunt ook op Add_highlight.png klikken en daarna Materiaalgroep kiezen.
  3. Selecteer Select_2.png je materiaalgroep in de lijst.
  4. In de linkerkolom, dubbelklik op een materiaalitem om het toe te voegen aan je groep.
  5. Je kan de aantallen instellen door te dubbelklikken op het nummer in de kolom Aantal.

Let op: Rentman houdt automatisch de beschikbaarheid van je materiaal bij. Wanneer je meer items plant dan je in voorraad hebt, zal het item rood worden. (Zie het voorbeeld hieronder).

Materiaaltekort

Stap 3 - Voeg personeels- en transportfuncties toe

Let op: Met functies voeg je taken toe aan je project. Je zult op een later moment medewerkers en voertuigen moeten plannen op deze functies. Het plannen van medewerkers en voertuigen wordt later in deze handleiding behandeld.

Klik om te vergroten

1. Ga naar het Personeel en transport tabblad in je project.
  2. Voeg een nieuwe functiegroep toe door een naam in te typen en op + te klikken. Je kunt ook op Add_highlight.png klikken en daarna Functiegroep kiezen.
  3. Dubbelklik je nieuwe functiegroep (onderaan de lijst) om hem te openen, en kies Aanpassen om hem te bewerken.
  4. Kies Tijden bekend.
  5. Kies Kiezen uit tijdschema voor beide kolommen.
  6. In de kolom Gebruik van, kies eerst een gebruiksperiode en klik daarna op Begintijd.
  7. In de kolom Gebruik tot, kies een gebruiksperiode en klik daarna op Eindtijd.
  8. Klik achtereenvolgens twee keer op Opslaan. Je functiegroep is nu toegevoegd aan de lijst.
  9. Selecteer Select_2.png je functiegroep.
  10. In de linkerkolom, dubbelklik op de functies die je toe wilt voegen aan je groep.

Tip: Je kan ook je eigen personeels- en transportfuncties aanmaken, in plaats van de standaardfuncties in Rentman. Lees dit artikel voor meer informatie.

Stap 4 - Maak en verstuur een offerte

Let op: Rentman houdt het overzicht van de omzet en kosten van je project. Je kan hier ook overige kosten toevoegen, of kortingen berekenen.

Tip: Rentman beschikt over vooringevulde templates voor je offertes en andere documenten in meer dan 20 talen. Je kan ook je eigen document templates maken, lees daarover meer in dit artikel.

Klik om te vergroten

1. Ga naar het tabblad Financieel van je project.
    Dit is het financieel overzicht van je project.
  2. Klik op Bon afdrukken en kies Maak offerte.
  3. Stel de weergave in zoals jij dat wil: In de rechterkolom kan je een document template kiezen en andere instellingen aanpassen, zoals briefpapier.
  4. Klik na je aanpassingen op Hergenereren.
  5. Klik op E-mail om de factuur naar een klant te sturen.

Tip: Je klanten kunnen de offerte digitaal ondertekenen als je hiervoor kiest. Wanneer zij de offerte hebben getekend, zal de status van je project automatisch worden veranderd naar Bevestigd. Lees meer over digitale betalingen in dit artikel.

Volgende handleiding:
Personeel en transport plannen