Analyseer resultaten met statistieken

Statistieken in Rentman kunnen je inzicht geven in verschillende functies van je verhuurbedrijf. Met de statistiekmodule kun je zelf overzichten samenstellen van statistieken die voor jouw bedrijfsvoering belangrijk zijn.-

Nieuwe statistiek toevoegen

In de statistiekmodule kun je al je bedrijfsprestaties in kaart brengen. Wanneer je een statistiekenoverizicht hebt die belangrijk is voor jouw onderneming dan kun je deze opslaan in je module. Scroll naar beneden om een overzicht te krijgen van statistiektypen en verschillende toepassingen in Rentman.

Onderstaande stappen leggen uit hoe je een nieuw statistiekoverzicht aanmaakt en waar je op moet letten.

1. Ga naar de Statistiekenmodule

Hier vind je een lijst van eerder ingestelde statistieken.
  2. Klik op Voeg toe.
  3. Kies het statistiektype in het scherm dat opent. Dit bepaalt welke informatie je te zien krijgt. In de lijst onder statistiektypen en toepassingen (onder) vind je een beschrijving van ieder type.
  4. Geef een naam en omschrijving aan het statistiekoverzicht dat je gaat maken. Deze kun je later nog aanpassen. Gebruik ALT + S om ondertussen op te slaan.
  5. Ga naar het tabblad Statistieken.

Hier krijg je verschillende vooraf ingestelde kolommen te zien met de gegevens van het type dat je gekozen hebt.

6. Klik op Kolommenset_kiezen.png om het overzicht te wijzigen. Dit is een preset van verschillende kolommen die een bepaald onderwerp vangt, zoals omzet of personeel.
  7. Pas de kolommen aan. Je kunt het overzicht zelf aanpassen door kommen te verwijderen en toe te voegen.

Verwijder een kolom door op het pijltjeDown.png rechtsboven in een kolomtitel te klikken.  Kolom_verwijderen.png

Een kolom toevoegen
    doe je door op de Columns.png kolommenknop te klikken en de optie te kiezen.
  8. Stel een periode in. In de linkerkolom kun je een periode kiezen waarover je de statistieken wilt zien. De periode kan op twee manieren ingesteld worden:

Periode.png > Een relatieve periode die dagelijks opschuift. Bijvoorbeed altijd een maand vooruit.

Van-Tot.png > Een vastgezette periode. Bijvoorbeeld tussen 1 september en 1 oktober.
  9. Pas filters toe op je overzicht. Standaard zijn er geen filters geselecteerd, dit betekent in sommige gevallen dat geannuleerde projecten ook worden meegenomen.

Klik op het plusje naast filters in de widgetbalk om een filter toe te voegen en voeg het gewenste filter toe.

Voorbeeld: Voor je omzetvooruitzicht wil je alleen bevestigde projecten zien. Om dit te voeg je de projectfilter 'is bevestigd' uit de lijst van filters toe.

10. Sla je statistiekoverzicht op met behulp van ALT + S of de de knop Opslaan. De instellingen worden opgeslagen en komen in je lijstoverzicht terecht:

11. Exporteer je resultaten. Klik op de Columns.png kolommenknop om je overzicht te exporteren als .csv bestand. Deze kun je vervolgens in Excel of Google Sheets openen.

Statistiektypen en toepassingen

De statistieken in Rentman zijn verdeeld in verschillende categorieën. In onderstaande lijst staan deze genoemd met een aantal voorbeelden waarvoor je deze categorie zou kunnen gebruiken.

Per categorie zijn de statistiekoverzichten zelf samen te stellen. Iedere categorie kent zijn eigen vast kolommensets met vaste waarden. Je kunt zelf bepaalde kolommen toevoegen of verwijderen om op maat gemaakte overzichten te krijgen.

Projecten

Overzicht van je prestaties per project. Te sorteren op projecttype, opdrachtgever en accountmanager.

• Toon omzet en winst van projecten. Bekijk wat je meest winstgevende projecten zijn.
  • Bekijk welke klant of projecttype je de hoogste winstmarges biedt en bepaal zo waar de focus moet liggen.
  • Wat is de toekomstige inkomstenstroom van de projecten die momenteel gepland staan?
  • Sorteer projecten op accountmanager om te zien wie er de meeste omzet binnenhaalt.

Medewerkers

Overzicht van de gewerkte uren, kosten en omzetcijfers per medewerker of medewerkersgroepen (per map).

• Zie wie er het meeste voor je heeft gewerkt en bepaal of je hem volgende keer als eerst in wilt huren.
  • Bekijk of medewerkers meer kosten dan opleveren voor hun werkzaamheden.
  • Vergelijk de kloktijden van je medewerkers met geplande uren.

Voertuigen

Overzicht van gebruik, kosten en omzetcijfers per voertuig.

• Welke voertuigen worden het meest gebruikt en is het voordeliger deze te huren?

Materiaal

Gebruik, reparatie en omzetcijfers per materiaal of verschillende materiaalcategorieën. Inzicht in zowel verhuur- als verkoopcijfers.

• Bekijk welke projecttypes of klanten je de meeste reparaties opleveren.
  • Inzicht in welke producten het vaakst gerepareerd moeten worden.

Factuur

Lijst van facturen met prijzen in- en exclusief btw. Te groeperen per opdrachtgever.

• Komen het factuurbedrag en het projectbedrag met elkaar overeen? Anders kan het zijn dat er een bedrag niet gefactureerd is.
  • Bekijk gegevens over de (tijdige) betaling van je klanten

Inhuur

Inzicht in de kosten en frequentie van je inhuuropdrachten.

• Zie welk materialen je het vaakst inhuurt en bepaal of de aanschaf hiervan je meer oplevert.
  • Bij welke leverancier heb je het meest ingehuurd en valt er daarom een korting te onderhandelen?

Veelgestelde vragen

Zijn statistieken ook inzichtelijk voor exemplaren?
Nee, de statistieken in Rentman werken alleen op itemniveau.