Met een template maak je sneller nieuwe projecten aan, door informatie en andere instellingen voor een nieuwe reeks artikelen van tevoren in te vullen. Dit kan, bijvoorbeeld, data zijn zoals evenementtijden, materiaal, personeel, transport, notities en taken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je projecttemplates moet maken en kan gebruiken.

In this article
> Wat is het nut van projecttemplates?
> Hoe maak ik een template?
> Hoe bewerk ik een bestaand template?
> Voorbeelden van templates
> Wat zijn handige templates om te gebruiken?

-

Wat is het nut van projecttemplates?

Projecttemplates besparen tijd en moeite.

Normaalgesproken wanneer je een nieuw project toevoegt, moet je dezelfde stappen doorlopen. Bijvoorbeeld, je moet evenementtijden, notities, taken, transport, personeel en andere zaken zelf invoeren. Door het aanmaken van een nieuw artikel middels een template bespaar je jezelf tijd door niet elke keer deze stappen te hoeven doorlopen.

Door het van tevoren invullen van informatie en instellingen in een template, zorg je ervoor dat elk nieuw project bepaalde informatie standaard al bevat. Dit kan voorkomen dat je later fouten maakt, zoals veranderde evenementtijden.

Let op: Projecttemplates zijn niet hetzelfde als projecten. Een template maak je op basis van een project in jouw database. Je maakt een nieuw template aan door een nieuw project aan te maken, of eerst een nieuw project daarvoor te creëren. Wanneer je dit doet, slaat Rentman een kopie van jouw project op als project template.

Voorbeeld: je wilt een project genaamd "X" toevoegen. Wanneer je dit project als een template genaamd "Template X" opslaat, wordt er een kopie van jouw project opgeslagen. De "Template X" is een apart bestand, en kan niet worden bewerkt door het bewerken van het project zelf.

Hoe maak ik een template?

Er zijn twee manieren om een project template te maken, op basis van een project in je database.

Door eerst een nieuw blanco project aan te maken:

1.

In de projecten module, klik Voeg toe Voeg_toe.png om een nieuw project te maken.

2.

Klik op blanco project Blanco_project.png.

3. Voer alle informatie en instellingen in het project in die jij wenst.
4. Sla het project op door op Opslaan te klikken Opslaan.png
5. Ga naar "Configuratie module -> Instellingen -> Projecttemplates"
6. Klik Voeg toe  Voeg_toe.png en voer een naam in voor jouw template.
7. Zoek naar het project dat je hebt opgeslagen in stap 4.
8. Klik op Opslaan Opslaan.png om de template op te slaan.
9. Vanaf nu, wanneer je een nieuw project aanmaakt, kies je simpelweg jouw template uit de lijst van templates, in plaats van een blanco project te creëren.

Door een bestaand project te dupliceren:

1. Selecteer Select.png een bestaand project in de projecten module die je wil gebruiken als template.
2. Klik op het Click on the Meer acties icoon More.PNG, en kies Dupliceren.
3. Voer de startdatum van het project in, en klik Selecteren Selecteren.png.
4. Voer alle informatie en instellingen in het project in die jij wenst.
5. Sla het project op door op Opslaan te klikken  Opslaan.png
6. Ga naar "Configuratie module -> Instellingen -> Projecttemplates"
7. Klik Voeg toe  Voeg_toe.png en voer een naam in voor jouw template.
8. Zoek naar het project dat je hebt opgeslagen in stap 5.
9. Klik op Opslaan Opslaan.png om de template op te slaan.
10. Vanaf nu, wanneer je een nieuw project aanmaakt, kies je simpelweg jouw template uit de lijst van templates, in plaats van een blanco project te creëren.

Hoe bewerk ik een bestaand template?

Projecttemplates kunnen niet direct worden bewerkt. In plaats daarvan kan je opnieuw een nieuw of bestaand project aanmaken, welke je opslaat als nieuwe template. Na het maken van dit nieuwe template, kan je de oude versie verwijderen. Zie de sectie Hoe maak ik een template? hierboven voor stap-voor-stap uitleg.

Zorg ervoor dat je je oude project en projecttemplate verwijdert. Hierdoor blijft enkel de nieuwe, geüpdate versie van jouw template achter. Door dit te doen blijft jouw projectendatabase bovendien geordend en overzichtelijk.

Voorbeelden van projecttemplates

Hieronder volgen voorbeelden van hoe je projecttemplates kan gebruiken.

Voorbeeld 1: Een los verhuurscenario waarin de klant materiaal ophaalt en terugbrengt

Losse verhuurprojecten hebben altijd tijden voor het ophalen en wegbrengen nodig, naast de planperiode (tijd dat het materiaal niet aanwezig is in het warenhuis en niet kan worden verhuurd) en de gebruiksperiode.

Het projecttemplate voor dit scenario hanteert het volgende tijdschema:

Tip: In dit losse verhuurscenario, kan het handig zijn om een notitie toe te voegen waarin staat: "Klant komt materiaal ophalen!"

Tip: Je kan ook meerdere andere losse verhuurtemplates maken welke verschilfunclende aspecten bevatten. Bijvoorbeeld, één template zou informatie over aflevering en ophalen kunnen bevatten, en een ander zou ook informatie over materiaal kunnen bevatten. Pas dit aan naar je eigen voorkeur.

Voorbeeld 2: Een productiescenario voor een tweedaags evenement bestaande uit 2 bouwdagen en 1 breekdag

Voor dit scenario heb je tijden nodig voor het evenement, de bouwdagen, de breekdag, en transport (heen en terug).

Het projecttemplate voor dit scenario hanteert het volgende tijdschema:

Tip: In dit productiescenario kan het handig zijn om functiegroepen voor elke dag in te stellen, of een aparte transportfunctiegroup welke gelinkt is aan het tijdschema van het project. Je kan ook templates voor verschillende evenementduur, bouw, en/of breekdagen maken. Pas dit aan naar je eigen voorkeur.

Wat zijn handige templates om te gebruiken?

Om je te helpen beslissen welk soort template handig is voor jou, kan je deze stappen volgen:

1. Maak een lijst van projecten die vaak voorkomen in jouw bedrijf, of veel tijd kosten om op te zetten.
  2. Bepaal de overeenkomsten tussen deze projecten. Bijvoorbeeld, gebruiken zij dezelfde tijden, materialen, functies, notities, taken, of iets anders?
  3. Maak projecttemplates aan die deze zelfde eigenschappen hebben.

Idealiter eindig je met een compacte lijst van templates welke de projectplanners gemakkelijk kunnen overzien, en waarmee ze snel de juiste template kunnen kiezen.