Projecttemplates

Projecttemplates zijn nuttig wanneer je werkt met projecten die veel overeenkomsten hebben. Door een nieuw project aan te maken met een projecttemplate, wordt alle informatie in die template automatisch toegepast op je project. Dit kan je veel tijd en moeite besparen.

-

Inhoud van een projecttemplate

Je projecttemplate kan de volgende informatie bevatten:

• Projecttype
  • Projectstatus
  • Kleur
  • Tijdschema
    Alle tijdsperiodes van je tijdschema worden gebruikt. De start- en eindtijden worden uiteindelijk echter gebaseerd op de startdatum van het nieuwe project.
  • Materiaal
  • Personeels- en transportfuncties
  • Notities
  • Taken

De volgende informatie kan niet worden opgenomen in een projecttemplate:

• Planning voor medewerkers en voertuigen

Hoe maak ik een template?

Er zijn twee manieren om een projecttemplate te maken.

Optie 1: Door een blanco project te maken

1. In de Projectenmodule, klik op Voeg toe om een nieuw project te maken.
  2. Kies Blanco project.
  3. Vul je project geheel in zoals jij wenst, en sla deze op.
  4. Ga naar de Configuratie module > Instellingen > Projecttemplates.
  5. Klik op Voeg toe, en vul een naam in voor jouw template.
  6. Zoek naar het project dat je hebt opgeslagen in stap 3.
  7. Sla je template op.

Vanaf nu maak je een nieuw project aan door eerst jouw template in de lijst te selecteren.

Optie 2: Door bestaand project te dupliceren:

1. Selecteer Select.png een bestaand project in de Projectenmodule.
  2. Klik op de Meer acties knop More.PNG, en kies Dupliceren.
  3. Voer de startdatum van het project in, en klik Selecteren.
  4. Vul je project geheel in zoals jij wenst, en sla deze op.
  5. Ga naar de Configuratie module > Instellingen > Projecttemplates.
  6. Klik op Voeg toe, en vul een naam in voor jouw template.
  7. Zoek naar het project dat je hebt opgeslagen in stap 4.
  8. Sla je template op.

Vanaf nu maak je een nieuw project aan door eerst jouw template in de lijst te selecteren.

Je projecttemplate gebruiken

1. Ga naar de Projectenmodule, en klik op Voeg toe.
  2. Kies je template uit de lijst, en klik daarna op Selecteren. Je nieuwe project wordt nu aangemaakt.

Projecttemplate bewerken

Projecttemplates kunnen niet bewerkt worden. Je kan een nieuwe template aanmaken, en oude versies eventueel verwijderen.

Voorbeelden van projecttemplates

Voorbeeld 1: Een los verhuurscenario waarin de klant materiaal ophaalt en terugbrengt

Losse verhuurprojecten hebben altijd tijden voor het ophalen en wegbrengen nodig, naast de planperiode (tijd dat het materiaal niet aanwezig is in het warenhuis en niet kan worden verhuurd) en de gebruiksperiode.

Het projecttemplate voor dit scenario hanteert het volgende tijdschema:

Tip: In dit losse verhuurscenario, kan het handig zijn om een notitie toe te voegen waarin staat: "Klant komt materiaal ophalen!"

Tip: Je kan ook meerdere andere losse verhuurtemplates maken welke verschilfunclende aspecten bevatten. Bijvoorbeeld, één template zou informatie over aflevering en ophalen kunnen bevatten, en een ander zou ook informatie over materiaal kunnen bevatten. Pas dit aan naar je eigen voorkeur.

Voorbeeld 2: Een productiescenario voor een tweedaags evenement bestaande uit 2 bouwdagen en 1 breekdag

Voor dit scenario heb je tijden nodig voor het evenement, de bouwdagen, de breekdag, en transport (heen en terug).

Het projecttemplate voor dit scenario hanteert het volgende tijdschema:

Tip: In dit productiescenario kan het handig zijn om functiegroepen voor elke dag in te stellen, of een aparte transportfunctiegroup welke gelinkt is aan het tijdschema van het project. Je kan ook templates voor verschillende evenementduur, bouw, en/of breekdagen maken. Pas dit aan naar je eigen voorkeur.

Tips voor het maken van templates

Om je te helpen beslissen welk soort template handig is voor jou, kan je deze stappen volgen:

1. Maak een lijst van projecten die vaak voorkomen in jouw bedrijf, of veel tijd kosten om op te zetten.
  2. Bepaal de overeenkomsten tussen deze projecten. Bijvoorbeeld, gebruiken zij dezelfde tijden, materialen, functies, notities, taken, of iets anders?
  3. Maak projecttemplates aan die deze zelfde eigenschappen hebben.

Idealiter eindig je met een compacte lijst van templates welke de projectplanners gemakkelijk kunnen overzien, en waarmee ze snel de juiste template kunnen kiezen.