Voeg personeels- en transportfuncties toe aan een project

Het plannen van personeel- of transportfuncties vindt in Rentman in twee fasen plaats:

1. Personeel- of transportfuncties toevoegen: in de eerste fase voeg je toe welke activiteiten, door hoeveel mensen, gedurende een bepaalde periode worden toegevoegd. Deze informatie wordt gebruikt voor het genereren van de offerte.
    Bijvoorbeeld: Je hebt op 10-03-2019 van 14:00 tot 17:00 twee personeelsleden nodig voor de functie 'opbouw'.
  2. Het plannen van personeel- en transportfuncties: in deze tweede fase kies je welke personeelsleden de personeel- of transportfunctie gaan uitvoeren.
    Bijvoorbeeld: Bas Janszen, Henk van Vliet en Gijsje Veldkamp staan voor 10-03-2019 gepland op de  personeelsfunctie 'opbouw'.

In dit artikel leggen we uit hoe de eerste fase werkt; hoe je functiegroepen kan toevoegen en functies en ritten in kunt plannen bij je projecten. Je kan ook onze video kijken hieronder (Nederlandse ondertiteling is beschikbaar):

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Algemeen

Een functie is een taak die uitgevoerd moet worden. Je kunt deze functie koppelen aan tijden van het tijdschema, eigen tijden geven of een tijdsduur invullen.

Je kan eenmalige functies toevoegen aan een enkel project, of standaardfuncties toevoegen die je voor elk toekomstig project kunt inzetten.

Functies kunnen in functiegroepen gepland worden. Net als losse functies kun je deze functiegroepen koppelen aan de tijden van het tijdschema, eigen tijden geven, of een tijdsduur invullen.

Je kan tijd besparen door functies aan functiegroepen toe te voegen. Alle functies in functiegroepen nemen de tijden van de groep over: zo hoef je niet voor elke functie een tijd te kiezen. En als je je tijdschema wijzigt worden de tijden van alle functies in deze functiegroep automatisch aangepast.

Een functie toevoegen

Klik om een functie aan een functiegroep toe te voegen eerst op de functiegroep. Om een functie zonder functiegroep toe te voegen klik je op de lege rij bovenaan de functielijst.

Een eenmalige functie aan je project toevoegen:

1. Open het onderstaand menu bovenaan je scherm:
  2. Kies Functie.
  3. Vul de functieopties in.
  4. Sla de functie op.

Een standaardfunctie aan je project toevoegen:

1. Selecteer de lege rij door op het vinkje te klikken mceclip2.png
  2. Dubbelklik in de linkerkolom op de gewenste standaardfunctie.

Dubbelklik op de zojuist toegevoegde functie om tijden toe te voegen.

Functieopties

Naam op offerte
Vul de naam in die op de offerte zal komen.

Naam voor intern gebruik
Deze naam komt terug in de personeelsplanning en wordt gecommuniceerd naar de medewerkers.

Periode
De standaardperiode van de functie. Deze zal overschreden worden wanneer de functie aan een functiegroep toegevoegd wordt.

Reistijd vooraf/achteraf
Vul een aantal in en selecteer een eenheid om de reistijd op te geven. Dit zal zichtbaar zijn voor de planner en kan gebruikt worden om aan te geven of medewerkers met een voertuig meerijden of niet.

Aantal
Vul het aantal medewerkers/voertuigen in dat nodig is voor deze functie.

Pauze (personeel)
Vul een aantal in en selecteer een eenheid om de pauze aan te geven.

Afstand (transport)
Vul het aantal kilometers naar locatie in. Dit wordt automatisch ingevuld op basis van de afstand van de ingevulde locatie in configuratie naar de locatie die geselecteerd is in het project.

Verhuurkosten
Dit is de uurprijs/km-prijs of vaste prijs die doorberekend wordt naar de klant.

Inhuurkosten
Dit is een inschatting van de uurprijs/km-prijs of vaste prijs die je kwijt bent aan medewerkers.

BTW-code
Selecteer welke BTW-code van toepassing is op de functie.

Opmerking
Selecteer klant, planner of medewerker en vul een opmerking in die terug zal komen in de communicatie voor deze personen.

In prijsberekening
Selecteer deze optie om de functie mee te laten rekenen in de prijsberekening.

Toon in planner
Selecteer deze optie om de functie in de personeelsplanning te tonen.

Standaardfuncties toevoegen

Functies plan je snel door functies toe te voegen vanuit de standaardfuncties in de linkerlijst. Ze versnellen het planproces omdat je ze voor meerdere projecten kunt gebruiken.

Je kunt de gebruikersrol van andere power-users aanpassen om hen zo het recht te ontnemen om standaardfuncties te maken, wijzigen of verwijderen.

Nieuwe standaardfuncties toevoegen

1. In de zijbalk aan de linkerkant, klik mceclip3.png.
  2. Kies tussen Personeel en Transport.
  3. Vul de details van deze standaardfunctie in.
  4. Klik Opslaan.

Standaardfuncties

Dubbelklik op het icoontje naast een standaardfunctie en klik op bewerken om aanpassingen te maken of op verwijderen om de standaardfunctie te verwijderen.

Uurprijs en dagprijs

Het kan voorkomen dat je voor dezelfde standaardfunctie in sommige gevallen een uurprijs en in andere gevallen een dagprijs wil berekenen.

In dit geval kun je twee verschillende functies toevoegen, één met een uurprijs, en één met een dagprijs. Je kunt deze groepen dezelfde naam op de offerte geven, maar een andere interne naam geven. Op die manier zien je klanten het verschil niet, maar is het wel duidelijk welke prijs berekend wordt.

Een functiegroep toevoegen

1. Typ de naam van de functiegroep in de 'Voeg nieuwe groep toe' balk.
  2. Klik op de knop rechts om functietijden toe te voegen.
  3. Klik op om de functiegroep toe te voegen.