Plan je materiaal op een project

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je materialen in kunt plannen, hoe materiaalgroepen werken en hoe je geplande materialen kunt bewerken en beheren. Je kan ook onze video hieronder bekijken (Nederlandse ondertiteling is beschikbaar).

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Plan je materiaal

1. Ga naar de Projecten module en dubbelklik een project om het te openen.
  2. Ga naar het tabblad Materiaal.

Het materiaal in je database vind je aan de linkerkant van het scherm.
    Rechts zie je materiaal dat ingedeeld is in materiaalgroepen.

3. Gebruik de zoekfunctie (of navigeer door de mappen) om het artikel te vinden dat je wil toevoegen.
  4. Dubbelklik een item om dit aan het overzicht toe te voegen. Je kan het item ook selecteren en een aantal invullen, wanneer je meerdere items tegelijkertijd wil toevoegen.

In onderstaande afbeelding zie je hoe dit gaat.

Exemplaren plannen

Je kunt ook specifieke exemplaren van je materiaal plannen. Dit werkt als volgt:

1. Selecteer een item in je project.
  2. Klik op de Meer acties knop More.PNG en kies Reserveer exemplaren. In het scherm dat opent zie je al je exemplaren en hun huidige status.
  3. Selecteer het gewenste exemplaar en klik op Reserveren om het exemplaar te boeken.

Het specifieke exemplaar zal ook zichtbaar zijn op de pakbon en in het boekingsscherm in de magazijnmodule.

Tijdelijk item

Tijdelijke items kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een custom item, wanneer je slechts één item hebt of een item wat je voor één keer inhuurt. Een tijdelijk item heb je niet op voorraad en zal dus direct een tekort tonen.

Commentaarregel

Commentaarregels kunnen informatie toevoegen op een pakbon of offerte. Commentaarregels zijn relevant in de volgorde waarin ze gepland zijn. Dit betekent ook dat wanneer een offerte of pakbon op een andere wijze gesorteerd wordt de commentaarregels irrelevant worden en mogelijk niet getoond worden.

Accessoires

Klik een item aan die accessoires heeft en de accessoire wordt direct als item toegevoegd bij automatisch toevoegen. Wanneer automatisch toevoegen niet ingesteld staat, wordt er een pop-up getoond waarin je de accessoires kunt selecteren die je toe wilt voegen.

Sets bewerken

Klik op de  knop om een set open te klappen. Sets in deze sets kun je ook op deze manier openklappen. Selecteer en open een set en klik materialen in de linkerlijst aan om de items aan de set toe te voegen. Klik op de aantallen van de items in de set om deze direct aan te passen.

Staffelprijs instellen

Met staffelprijzen kan je klanten een lagere prijs geven wanneer zij materiaal voor meerdere dagen huren. Staffelprijzen werken met een prijsfactor, welke afhankelijk is van het aantal dagen dat materiaal gehuurd wordt.

Om de standaard prijsfactor van een materiaalitem te veranderen:

1. Ga naar het tabblad Materiaal van je project.
  2. Selecteer Select.png een item, klik op Meer acties More.PNG, en kies Edit.
  3. Vul de nieuwe factor in, en sla je veranderingen op.

Beschikbaarheid van materiaal

In de materiaaltijdlijn van je project zie je de huidige beschikbaarheid van je geplande materialen. Wanneer een item in voorraad is wordt de hoeveelheid in groen weergegeven. Wanneer er een tekort is wordt dit in het rood weergegeven. Je kan ook materiaal reserveren voor projecten die nog niet bevestigd zijn.

Materiaalgroepen

Materialen staan altijd in een materiaalgroep. Klik materialen aan en de materialen worden automatisch in een materiaalgroep toegevoegd. Klik op de materiaalgroep om de naam direct aan te passen. Een nieuwe groep voeg je toe door een naam in vullen en op de plus te klikken.

Een bestaande materiaalgroep kun je bewerken door op de  knop dubbel te klikken en op bewerken te klikken, je kunt ook een groep verwijderen of naar een ander subproject verplaatsen.

Tijdschema

Het tijschema van je project bevat alle tijdsperiodes van je project. Standaard bevat het de planperiode en gebruiksperiode van je materiaal.

Kolommen overzicht

Hier leggen we per kolom uit wat het betekent.

/ kolom

Deze kolom toont sets die in- en uitgeklapt kunnen worden. Klik op de plus en min knop om de sets in en uit te klappen. De sets in de sets kan je ook op deze manier in- en uitklappen.

kolom
De kolom met het donkere vinkje is het item dat geselecteerd is.

kolom
Door een item hier te selecteren kun je de regel slepen en verplaatsen.

kolom
Selecteer meerdere items om direct meerdere items te kunnen bewerken in de planning.

Naam kolom
Toont de item naam in het project, klik er op om deze aan te passen.

Let op: een naam is standaard de database naam van een item (zoals deze is ingevuld is in de database) maar kan aangepast worden in een project en wordt dan de projectnaam. De projectnaam wordt standaard getoond in de offerte en de database naam wordt standaard getoond op een pakbon (zodat je makkelijk aanpassingen kan maken voor je klant in de offerte terwijl de mensen in het magazijn de juiste naam zien).

Prijs kolom
De prijs van het artikel per dag.

Aantal kolom
Het aantal geplande items, klik er op om deze aan te passen.

Totaal aantal kolom
Toont bij samengestelde sets het totaal aantal dat is gepland.

Voorbeeld: Wanneer je bijvoorbeeld twee DJ-sets met beide één keer een CDJ2000 plant zal er bij de CDJ200 bij aantal 1 staan en bij totaal aantal gepland 2, zie voorbeeld hieronder.

Korting kolom
Vul een kortingspercentage in die berekend wordt over de bruto verhuurprijs

Staffel kolom
Vermenigvuldig de dagprijs met deze factor op basis van het aantal dagen. Automatisch berekend op basis van de huurperiode uit de materiaalgroep en de staffelgroep en kan handmatig aangepast worden.

Opmerking kolom
Vul een opmerking in die terug kan komen op de offerte. Deze wordt automatisch gevuld met de offertetekst die je in de materialenmodule instelt. Om een opmerking voor op de pakbon toe te voegen gebruik je opmerking veld twee.

Totaalprijs kolom
Toont totale verhuurprijs van het item in het project. De totaalprijs wordt berekend op basis van dagprijs min korting maal staffel (dagprijs - korting x staffel= totaal) .

Kolom verbergen of toevoegen

Lees ons artikel over Kolommen voor instructies.

Onzichtbare items

Klik op het vinkje naast de '+Toevoegen' knop en klik op 'commentaar' of 'tijdelijk item' om deze toe te voegen.

Meerdere materialen tegelijk bewerken

Je kan tijd besparen door meerdere materialen tegelijk te bewerken. Het is handig om bijvoorbeeld:

• de prijsfactor te veranderen voor alle geplande materialen
  • een korting toe te passen op alle geplande items binnen een materiaalgroep
  1. In het tabblad Materiaal van je project, selecteer Select.png de gewenste materiaalitems.
  2. Klik op de Meer acties knop More.PNG.
  3. Kies Bewerken.
  4. Selecteer de velden die je wil bewerken, en verander de waarden.

Materialen niet meeberekenen

Wil je de prijzen voor bepaalde materialen niet tonen aan je klant? Dan heb je de mogelijkheid om deze te verbergen uit het financiële overzicht en zo niet te tonen op financiële bonnen. Eventuele kosten die je maakt voor het inhuren van tekorten op dit materiaal worden ook niet getoond in het financiële overzicht.

Materialen niet laten meeberekenen doe je door in de materiaalgroep waar de materialen onder vallen 'Weergeven in prijsberekening' uit te vinken. Een bestaande materiaalgroep kun je bewerken door op de knop dubbel te klikken of op bewerken te klikken.

Materiaal als optioneel markeren

Wanneer je je materiaal plant, kan je materiaal markeren als optioneel voor een project. Dit is handig wanneer je een klant wil laten kiezen uit verschillende items, sets of cases. Ook kan je hiermee extra materiaal aanbieden aan een klant.

Optioneel materiaal wordt niet meegerekend in de totaalprijs van een offerte.

1. Open je project en ga naar het tabblad Materiaal.
  2. Klik op de kolommen knop Columns.png en kies Kolommen toevoegen aan rechterlijst.
  3. Selecteer de Optie kolom, en klik Toevoegen.
  4. Je ziet nu de kolom Optie in de lijst van gepland materiaal:

5. Om materiaal als optie te markeren, kies Ja in die kolom.

Optioneel materiaal apart weergeven op offerte

In je offerte templates kan je aangeven hoe optioneel materiaal moet worden getoond. Optioneel materiaal wordt standaard tussen al het andere materiaal gezet, maar je kan het ook als een aparte kop weergeven.

Lees ons artikel over het bewerken van document templates voor instructies.