Beschikbaarheid en tekorten van materiaal zien

In Rentman kan je de beschikbaarheid van al jouw materialen bekijken en aanpassen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de materiaalbeschikbaarheid kan inzien en kan gebruiken in Rentman.-

In Rentman kun je de materiaalbeschikbaarheid bekijken voor alle materialen. Dit kan je bekijken vanuit de materialenmodule en vanuit de materiaalplanning in een project (voor een specifiek project). Op beide plekken is een tijdlijn te vinden die in de tijd weergeeft hoe de materiaalbeschikbaarheid van geselecteerde materialen is. Binnen projecten worden materialen rood aangegeven wanneer er voor de geplande tijd een tekort is.

Voor de beschikbaarheid van materialen kijkt Rentman naar de planningsperiode van de materiaalgroep waarin een item gepland is.

Tijdlijn

In de materialenmodule en in de materialen-tab van een project kan een tijdlijn bekeken worden. Je opent de tijdlijn door op de Timeline.png knop te klikken.

Periode selecteren
De periode voor de tijdlijn is in een project de gehele lengte van de huurperiode van het project. In de materiaalmodule kan de periode aangepast worden door op  'periode' te klikken. Ook kan er in- en uitgezoomd worden met de vergrootglaasjes knop, bij inzoomen kijk je naar een kortere periode, bij uitzoomen naar een langere periode.

Wanneer de tijd die geselecteerd is groter is dan de weergave, dan kun je door de tijd scrollen met de horizontale scrolbalk. Wanneer er meer items geselecteerd zijn dan weergegeven kunnen worden, kun je door de items scrollen met de verticale scrollbalk.

Kleuren
De tijdlijn toont per item een beschikbaarheidslijn met een cijfer dat het aantal items toont dat voorradig is. De voorraad van een item zie je in drie kleuren: Groen voor een voorraad van één of hoger, oranje voor een voorraad van precies nul en rood voor een voorraad van min één of lager. Wanneer je met de muis over de tijdlijn gaat, verschijnt een uitleg waarop de voorraad gebaseerd is.

Sets uitklappen
Door het vinkje voor items aan te klikken kun je sets uitklappen in losse items en zie je projecten waarop items gepland zijn. Hierdoor zie je direct waar tekorten in sets vandaan komen en zie je of je kunt schuiven op verschillende projecten en met inhuur in hetzelfde overzicht.

Tekorten in projecten

Geplande materialen worden rood zodra er een tekort is voor de periode waarop ze gepland zijn. Om te zien waarom het item tekort is open je de tijdlijn voor de verklaring.