Beschikbaarheid van materiaal

In de materiaaltijdlijn van je project zie je de huidige beschikbaarheid van je geplande materialen. Wanneer een item in voorraad is wordt de hoeveelheid in groen weergegeven. Wanneer er een tekort is wordt dit in het rood weergegeven.

Je kan ook materiaal reserveren voor projecten die nog niet bevestigd zijn.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Materiaaltekorten

Wanneer je een materiaalitem toevoegt aan een project, is deze automatisch gepland. Als je echter meer items hebt gepland dan je in voorraad hebt, ontstaat er een tekort. In de beschikbaarheidstijdlijn wordt dit in het rood weergegeven.

Materiaaltekort op meerdere projecten

Het kan voorkomen dat twee (of meer) projecten een tekort hebben van hetzelfde materiaal, in dezelfde tijdsperiode.

Bijvoorbeeld: Je hebt een DJ-stand gepland op 2 verschillende projecten. Als deze projecten in dezelfde periode plaatsvinden, heb je dus 2 DJ-stands gepland. Als je er echter maar 1 op voorraad hebt, kom je er 1 tekort.

In dit voorbeeld hebben beide projecten een tekort van hetzelfde item. Je kan één van deze projecten prioriteit geven voor dit item, door het item te reserveren voor dat project.

Tekorten oplossen (inhuren)

Je kan tekorten oplossen door een inhuuropdracht toe te voegen.

Tijdlijn

1. Open je project, en ga naar het tabblad Materialen.
  2. Klik op de Tijdlijn knop Timeline.png om je materiaal op de tijdlijn te bekijken.

Wanneer je te weinig materiaal hebt geboekt op je project, wordt het item in het rood weergegeven. Als je een nieuwe inhuuropdracht aanmaakt, wordt dit item in het blauw weergegeven.

Periode selecteren
De periode voor de tijdlijn is in een project de gehele lengte van de huurperiode van het project. In de materiaalmodule kan de periode aangepast worden door op  'periode' te klikken. Ook kan er in- en uitgezoomd worden met de vergrootglaasjes knop, bij inzoomen kijk je naar een kortere periode, bij uitzoomen naar een langere periode.

Wanneer de tijd die geselecteerd is groter is dan de weergave, dan kun je door de tijd scrollen met de horizontale scrolbalk. Wanneer er meer items geselecteerd zijn dan weergegeven kunnen worden, kun je door de items scrollen met de verticale scrollbalk.

Kleuren
De tijdlijn toont per item een beschikbaarheidslijn met een cijfer dat het aantal items toont dat voorradig is. De voorraad van een item zie je in drie kleuren: Groen voor een voorraad van één of hoger, oranje voor een voorraad van precies nul en rood voor een voorraad van min één of lager. Wanneer je met de muis over de tijdlijn gaat, verschijnt een uitleg waarop de voorraad gebaseerd is.

Sets uitklappen
Door het vinkje voor items aan te klikken kun je sets uitklappen in losse items en zie je projecten waarop items gepland zijn. Hierdoor zie je direct waar tekorten in sets vandaan komen en zie je of je kunt schuiven op verschillende projecten en met inhuur in hetzelfde overzicht.

Materiaal reserveren

Door materiaal te reserveren kan je project A prioriteit geven boven project B, wanneer zij beiden en tekort hebben van hetzelfde item. De items die je reserveert zullen dan ook eerst bevestigd worden op project A. In dit geval hoef je je geen zorgen te maken dat het tekort op project A blijft groeien, wanneer het item op nóg meer projecten wordt gepland in die periode.

Reserveren kan alleen wanneer het project de status In optie heeft. Wanneer het project naar Bevestigd gaat, wordt al het materiaal automatisch gereserveerd voor dat project. Voor meer informatie, lees ons artikel over projectstatussen.

1. Open je project, en ga naar het tabblad Materiaal.
  2. Selecteer Select.png het item die je wil reserveren.
  3. Click op de Tijdlijn knop Timeline.png om dit item op de tijdlijn te zien.

In dit voorbeeld is ons item gepland op twee projecten tegelijkertijd. In deze periode zijn er maar 3 stuks op voorraad. Beide projecten hebben echter 3 stuks nodig.
  4. Dubbelklik op het project waarvoor je materiaal wil reserveren.
    In dit voorbeeld kiezen we DJ Sven Tour.
  5. In de kolom Gereserveerd voor project, voer het aantal stuks in dat je wil reserveren.

6. Sla je veranderingen op.

3 stuks van dit item zijn nu gereserveerd op het project DJ Sven Tour. Zoals je hier beneden kan zien, is de magazijnvoorraad in deze periode afgenomen naar 0.

Materiaaltoewijzing veranderen

Wanneer je in het reserveringsscherm bent, kan je op de (+) knop klikken, naast Magazijn (zie hieronder). Dit biedt een overzicht van de projecten waarop je materiaal is gepland.

Je kan de hoeveelheden anders toewijzen tussen projecten, als de tijdsperiodes met elkaar overlappen. In dit geval kan je materiaal van project A naar project B verschuiven. Dit doe je in het veld Gereserveerd voor project, door simpelweg het aantal items in te vullen.

Projectstatus: effect op beschikbaarheid

De status van je project heeft invloed op de beschikbaarheid van materialen. Het bepaalt ook of de geplande materialen gereserveerd zijn voor het project, of niet. Zie het overzicht hieronder:

Geannuleerd Aanvraag Optie + Concept Bevestigd + Gepakt + Op locatie + Teruggebracht
Geplande items worden afgetrokken van de materiaalbeschikbaarheid tijdens de projectperiode Nee Ja Ja Ja
Geplande items zijn gereserveerd voor het project Nee Nee Optioneel* Ja

* materiaal wordt standaard niet gereserveerd op projecten met de status optie of concept. Je kan echter altijd handmatig materiaal reserveren voor deze projecten.