QR codes en barcodes instellen

QR codes en barcodes codes worden gebruikt om items en exemplaren te scannen in Rentman. Door te scannen kan je gemakkelijk de locatie en status van een item of exemplaar bijhouden. Je kan ook items scannen ter reparatie, en checken of je niets vergeten bent te pakken voor een project. In dit artikel leggen we uit hoe je QR codes en barcodes codes kan opzetten.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Verschil tussen items en exemplaren

Een item is een materiaaltype aan wie je een naam (bijvoorbeeld microfoonstandaard), een prijs, notities enzovoorts aan toevoegt. Ieder item heeft haar eigen QR code.

Een item kan bestaan uit meerdere exemplaren. Dit zijn individuele exemplaren van het item, en ieder exemplaar heeft haar eigen unieke QR code.

Voor kostbare items is het nuttig om QR codes toe te voegen aan alle exemplaren ervan. Voor bulk items zoals kabels is het niet nodig om alle exemplaren te voorzien van een QR code; in plaats daarvan kan je één QR code toevoegen aan het item.

Bijvoorbeeld: Klanten kunnen het item Martin Atomic 3000 DMX stroboscoop huren. Als je vijf van deze stroboscopen hebt, heb je vijf exemplaren. Elk exemplaar heeft zijn eigen unieke serienummer.

Als je een Pioneer CDJ2000 huurt, wil je wellicht een specifiek exemplaar selecteren en het gebruik ervan bijhouden. Je wijst dan een specifiek serienummer toe aan elke CDJ2000, en ieder serienummer zal dan zijn eigen QR code hebben.

Welke soort code moet ik gebruiken?

QR- en barcodes worden ondersteund door Rentman. Echter raden we je aan QR-codes te gebruiken omdat ze in een kleiner formaat kunnen worden geprint dan barcodes (beginnend bij 7mm * 7mm). Dit maakt het makkelijker ze te gebruiken op kleine items, zoals microfoons. Je kunt je QR-codes ook in Rentman genereren, downloaden en printen.

Barcodes moeten buiten Rentman gegenereerd worden.

Waar kan je de codes voor gebruiken?

Je kan de codes gebruiken om:

Wijs een code toe aan een item of serienummer

Je kunt op twee manieren een code aan een item of aan een exemplaar toevoegen:

• Gebruik bestaande codes en wijs deze toe aan items (code naar item)
  • Genereer je eigen QR codes voor elk item en exemplaar (item naar code)

Optie 1: code naar item

Je kunt bestaande codes gebruiken en deze toewijzen aan items en exemplaren. Het maakt niet uit wat voor codes je gebruikt, zolang ze maar uniek zijn.

1. Print (of bestel via ons) een vel niet-toegewezen codes en gebruik deze om de verschillende items te labelen.
  2. Ga naar de Materiaal module en dubbel-klik op een item om het te openen (om een code aan een exemplaar van dat item toe te voegen, open dan het Exemplaren tabblad).
  3. Ga naar het QR-code tabblad.
  4. Dubbel-klik op de QR-code om deze te bewerken.
  5. Scan de gelabelde code en klik op Opslaan.

De code is nu gekoppeld met het item of exemplaar.

Optie 2: item naar code

Je kunt QR-codes genereren voor items en individuele exemplaren door je eigen code te gebruiken. Het maakt niet uit wat voor code je gebruikt, zolang deze maar uniek is.

1. Ga naar de Materiaal module en dubbel-klik op een item om het te openen (om een code aan een exemplaar van dat item toe te voegen, open dan het Exemplaren tabblad).
  2. Ga naar het QR-code tabblad.
  3. Dubbel-klik op de QR-code om deze te bewerken.
  4. Vul de unieke code in en klik op Opslaan.

Download je QR codes

Je kan het formaat van je QR code labels veranderden door je briefpapier te bewerken (of maken) in de Configuratiemodule > Klantcommunicatie > Briefpapier.

Enkele code
Wanneer je je unieke code invoert, klik je op de afbeelding om hem direct te downloaden.

Meerdere codes tegelijkertijd

1. In de Materialen module, selecteer Select.png alle items waarvan je de QR codes wil downloaden.
  2. Klik op de Meer acties knop ... en kies Materiaallabel.
  3. Klik op Genereer.
  4. Download je bestand door op de downloadknop te klikken, of klik rechtermuisknop en kies Opslaan als...

Print je QR codes

Optie 1: Bestel voorgedrukte vellen met QR codes.
Bestel QR codes bij Rentman, of bij een QR code fabrikant.

Optie 2: Print de QR codes zelf
Download je QR codes (zie hierboven) en print ze met label printing software. Je kan de codes afdrukken op kwaliteitspapier, of op standaardpapier.

Lees de sectie Ondersteunde label printers in dit artikel voor meer informatie.

Bestel voorgedrukte stickervellen

Wij verkopen voorgedrukte stickervellen met QR codes die een speciale industriële coating hebben. Dit maakt ze bestand tegen water- en lichtschade. Deze QR codes hebben een hoog ECC-level, waardoor de code nog steeds werkt als 30% ervan is beschadigd.

We verkopen de stickervellen in de volgende groottes:

10mm * 12mm, €35 per 432 stuks

20mm * 23,6mm, €60 per 560 stuks

Je kan de stickers bestellen door ons te mailen op support@rentman.io met je bestelling, aantal, grootte en adres.

Wij brengen de verzendkosten van de bestellingen buiten Nederland in rekening en je kunt kiezen of de bestelling met 'Track & Trace' verzonden wordt.

Ondersteunde scanners

Lees ons artikel over de verschillende scanner-opties in Rentman.

Ondersteunde label printers

Alle label printers werken met Rentman. Wij hebben een Dymo LabelWriter gebruikt om onze QR codes te printen.