In dit artikel wordt uitgelegd hoe je materialen naar verschillende statussen kan boeken, en hoe je materialen kan scannen.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Algemene informatie

Door materialen te boeken naar een bepaalde status is het voor iedereen in het magazijn duidelijk wat er nog moet gebeuren met de materialen en waar ze zijn. Wanneer er bijzonderheden zijn (kapotte items, alternatieven voor geplande items, opmerkingen) kan dit direct doorgegeven worden.

Het is echter niet vereist om materialen te boeken in Rentman. De materiaalvoorraad wordt berekend op basis van de materiaalplanning, en niet op basis van het boeken van materialen.

Materiaalstatus versus projectstatus

De status van materiaal staat los van de status van het project

Een project kan bijvoorbeeld op locatie zijn, terwijl de geplande items nog niet naar de locatie geboekt zijn. Items die nog niet geboekt zijn, hebben de status magazijn. Vanuit deze status kan materiaal andere statussen geboekt worden.

Wanneer je alle materialen boekt naar een andere status, stelt Rentman wel voor om de status van het gehele project aan te passen. Dit is optioneel.

Waar vind ik het boekscherm?

1. Ga naar de Magazijnmodule, en zoek de tegel van het (sub)project waarvoor je materiaal wil
    boeken.

2. Klik op Boek_materiaal.png Boek materiaal, in de tegel van het (sub)project.

Overzicht van het boekscherm

Materiaaltegels

• Naam - De naam zoals ingevuld in de materialendatabase.
  • Groep - Aantal geplande items in het project.
  • Totaal - Totaal aantal geplande items in het project.
  • Afbeelding - Klik om een gekoppelde afbeelding van het item te zien (afbeeldingen aan items toevoegen kan in de materialenmodule).
  • Notitie aanmaken - Klik om een notitie toe te voegen aan een item. Deze notitie is hetzelfde veld als de pakbon-opmerking in de materiaallijst van een project die voor ieder item ingevuld kan worden. Een notitie die daar is ingevuld is ook hier in het boekscherm te zien, andersom is de notitie die hier wordt toegevoegd voor de planner in de materiaal-tab van het project te zien.
  • Aanvullende opties - Zie sectie Aanvullende opties.

Weergave van items en sets

Samengestelde sets worden als een enkele tegel getoond die in- of uitgeklapt kunnen worden. Klik op de streepjes knop om de set in/uit te klappen. Een set kun je hierdoor in één keer naar een volgende status boeken maar je kunt ook de inhoud van de set los naar een andere status boeken.

Materiaalstatussen

Boek als gepakt Het materiaal stond in het magazijn en is nu klaargezet.
Boek als geladen Het materiaal stond in het magazijn en is nu geladen.
Gepakt naar geladen Het materiaal stond klaargezet en is nu geladen.
Locatie naar magazijn Het materiaal komt van locatie en is in het magazijn teruggekomen.

Materialen groeperen

Per materiaalgroep Materialen worden gegroepeerd per materiaalgroep.

Per locatie

Materialen worden gesorteerd per magazijnlocatie zoals die zijn ingevuld bij de materialen.

Groepeer niet

De materialen worden getoond op volgorde van invoer en worden niet gegroepeerd.

Hoe kan ik materiaal handmatig boeken?

1. Selecteer eerst de status waarnaar je wil boeken.

2. In het boekscherm heb je drie opties:

• Sleep de materiaaltegel naar links of rechts.
  • Klik op de Pijl_rechts.png Pijl_links.png pijl(en) achter een materiaal(groep).
  • Klik op Alles_naar.png Alles naar.

Hoe kan ik materiaal boeken met een scanner?

1. Sluit een scanner aan op uw pc die werkt als een toetsenbord.

2.

Selecteer in het boekscherm de scannerknop.

3. Je kunt direct beginnen met scannen.

Optioneel: klik op de geluidknop Scanner_volume.png om geluid toe te voegen aan het scannen.

Bliep: Scan is succesvol
Afwijkende bliep: Actie vereist. Bijvoorbeeld: het item is niet op het project gepland.

Extra materialen toevoegen

1. Klik op Voeg_extra_materiaal_toe.png Voeg extra materiaal toe.
2. Zoek en klik op het gewenste item.
3. Vul de gevraagde gegevens over het item in.
4. Klik op Voeg_materiaal_toe.png Voeg materiaal toe.

De extra materialen komen automatisch in een nieuwe materiaalgroep in een project.

Aanvullende opties<

Tijdens het pakken van items

Opsplitsen
Items die 2+ keer gepland zijn kunnen opgesplitst worden in meerdere tegels. Klik om op te splitsen en vul het aantal items wat op de huidige tegel moet blijven waarna de overige items naar een nieuwe tegel gaan.

Let op: Bij het splitsen van items in een set komen zowel de bestaande als de nieuwe tegel buiten de set te staan. Dit is om te voorkomen dat de tegels niet over sets verdeeld kunnen worden.

Alternatief
Klik en kies een ander item om in te plannen in plaats van het huidige item. Het nieuwe item wordt toegevoegd voor dezelfde prijs als het geplande item. Dit wordt aangepast door de stukprijs van het item aan te passen.

Let op: Bij het kiezen van alternatieven binnen sets komen de items voor een 0 prijs buiten de set te staan. Dit is om te voorkomen dat de aantallen niet gelijk over de sets verdeeld kunnen worden.

Wanneer items terug van de locatie zijn

Defect
Het item gaat in reparatie. Er kunnen direct kosten in rekening gebracht worden voor de klant.

Kwijt
het item is niet teruggekomen. Je kunt aangeven dat je het item nog terugverwacht (item wordt langer gereserveerd en wordt niet afgeboekt) of dat je het item niet meer terugverwacht (item wordt niet langer gereserveerd en wordt afgeboekt).