Kortingsgroepen en staffelgroepen instellen

In Rentman kan je gebruik maken van kortingsgroepen en staffelgroepen. Op deze manier kan je bijvoorbeeld standaard korting geven bij verhuur voor een bepaalde periode. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je kortings- en staffelgroepen kunt gebruiken en bewerken.

-

Kortingsgroepen

Configuratie > Financiële configuratie > kortingsgroepen

Je gebruikt kortingsgroepen om klanten kortingen toe te kennen over bepaalde materiaalgroepen. Wanneer je bijvoorbeeld klant X 10% korting wilt geven op alle rigging en 20% korting op alle audio dan kun je dit instellen met kortingsgroepen.

Kortingsgroepen toevoegen of bewerken

Configuratie>Financiële configuratie>kortingsgroepen: klik op '+Toevoegen' om een nieuwe kortingsgroep toe te voegen. Om een bestaande kortingsgroep te bekijken of te bewerken dubbelklik je op de groep. Een kortingsgroep heeft alleen een naam.

Kortingsgroep aan materialen koppelen

Open een verhuuritem in de materialenmodule. Hier kan je een kortingsgroep selecteren die je toewijst aan het item. In onderstaand gifje zie je hoe dit precies werkt.

Kortingsgroep aan contacten koppelen

Open een contact in de contactenmodule en open de tab 'betaling'. Hier zie je de verschillende kortingsgroepen en vul je bij iedere kortingsgroep het percentage korting in wat deze klant ontvangt voor de groep.

Voorbeeld: Je voegt de kortingsgroepen rigging en audio toe. In de materialenmodule koppel je alle rigging items aan de rigging kortingsgroep en koppel je alle audio items aan de audio kortingsgroep. Bij contact A stel je in dat ze 10% korting op rigging en 20% korting op audio krijgen. In een project met contact A als opdrachtgever plan je een rigging item waar nu automatisch 10% korting op gegeven wordt.

Staffelgroepen

Configuratie > Financiële configuratie > staffelgroepen

Je kunt verschillende staffelgroepen toevoegen. Ieder verhuuritem in je database koppel je aan één van deze staffelgroepen, de staffel voor dit item wordt vervolgens automatisch overgenomen wanneer je een project plant.

Een staffel gebruik je om een korting te rekenen wanneer je meerdere dagen materialen verhuurt. Wanneer je materialen voor 1 dag verhuurt reken je uiteraard 1 dag, voor 2 dagen reken je misschien 1.7 dagen.

Staffelgroepen toevoegen of bewerken

Configuratie >Financiële configuratie > Staffelgroepen: Klik op 'voeg toe' om een nieuwe staffelgroep toe te voegen of dubbelklik op een bestaande groep om deze te bekijken/bewerken. Wanneer je een staffelgroep geopend hebt klik je op 'voeg toe' om een nieuwe regel toe te voegen.

Op onderstaande afbeelding zie je hoe dit eruitziet.

Iedere regel bevat de volgende informatie:
Van aantal dagen: dit is de ondergrens.
Tot aantal dagen: dit is de bovengrens.
Staffel: dit is de staffel die bij deze categorie hoort.

Voorbeeld: Wanneer je voor dag 15 t/m 21 een staffel van 6 rekent dan vul je dit als volgt in: Van aantal dagen: 15, Tot aantal dagen: 21, Staffel: 6.

Staffelgroep toewijzen

Open een verhuuritem in de materialenmodule en selecteer bij staffelgroep een staffelgroep om deze toe te wijzen aan het item. Wanneer je dit item plant in een project wordt automatisch deze staffelgroep gebruikt.

In onderstaand gifje zie je hoe dit werkt.