In Rentman zijn de normale belastingtarieven van jouw land al ingesteld. Het kan echter zijn dat je de tarieven van je projecten of facturen wil aanpassen. Bijvoorbeeld, wanneer je een buitenlandse klant hebt of wanneer de tarieven in jouw land zijn veranderd. In dit artikel leggen we uit hoe je de btw-tarieven kan aanpassen en hoe je je standaardtarieven wijzigt.

In dit artikel:
> Algemene informatie
> Wat zijn btw-klassen?
> Wat zijn btw-schema's?
> Hoe kies ik een btw-schema?
> Hoe maak ik een nieuw btw-schema?

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Algemene informatie

De normale Btw-tarieven (hoog, laag en nul) voor jouw land zijn in Rentman al juist ingesteld voor jouw land. Soms wil je echter een andere Btw-tarieven toepassen op een project of factuur. Bijvoorbeeld:

• Wanneer de Btw-tarieven zijn veranderd in jouw land.
  • Wanneer je een buitenlandse klant hebt voor wie andere tarieven gelden.
  • Wanneer je Btw verlegt voor zaken doen over de grens
  • Wanneer enkel het hoog of laag tarief moet gelden voor het hele project en de factuur.

De verschillende Btw-tarieven (hoog, laag, nul in de meeste landen) heten Btw-klassen in Rentman.

Wanneer je andere Btw-tarieven wilt gebruiken voor een project of factuur, maak je een nieuw Btw-schema. In een Btw-schema kies je het soort Btw tarief (hoog/laag/nul, vast, of verlegd) en het percentage van elk tarief.

Daarna kan je kiezen welk Btw-schema je wilt gebruiken voor je project of factuur.

Wat zijn Btw-klassen?

Btw-klassen zijn de verschillende Btw-tarieven die voor jouw materialen gelden.

Voorbeeld van Btw-klassen (in de meeste landen):

• Hoog tarief
  • Laag tarief
  • Nultarief

Voorbeeld van Btw-klassen (voor landen met één standaardtarief) (Denemarken):

• Standaardtarief
  • Nultarief

Tip: Je kan elke gewenste Btw-klassen aanmaken als je dat wil. Lees deze sectie voor uitleg.

Hoe kies ik de standaard Btw-klasse?

Ja kan de algemene standaard Btw-klasse kiezen in Rentman. Ook kan je de standaard Btw-klasse kiezen voor:

• Personeels- en transportfuncties
  • Overige kosten en overige factuurregels
  • Verzekering
1. Ga naar de Configuratie.png module -> Financieel -> Financieel.
2. Selecteer jouw gewenste Btw-klassen in de uitvouwmenu's.
3. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Hoe kies ik de standaard Btw-klasse van materiaal?

Tip: Als je de klasse van meerdere items tegelijkertijd wil aanpassen: selecteer Select.png de items, klik op de Meer acties knop More.PNG, en kies Meerdere items bewerken.

1. Ga naar de Materialen.png module.
2.

Dubbelklik op een item om het te bewerken.

3. Ga naar het kopje Financieel in het Data.png tabblad van jouw item.
4. Naast Btw-klasse, kies jouw gewenste Btw-klasse uit het uitvouwmenu.
5. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Hoe maak en bewerk ik een Btw-klasse?

1. Ga naar de Configuratie.png module -> Financieel -> Btw-klassen.
2. Klik add_button.png om een nieuwe klasse toe te voegen.
3. Voer een naam in.
4. Voer de percentages en boekhoudcodes in waar nodig.
5. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Wat zijn Btw-schema's?

Btw-schema's bevatten de percentages van de hoge en lage Btw-tarieven.

De hieronder genoemde Btw-schema's zitten standaard al in Rentman. Deze zijn handig om te gebruiken, en je kan deze zelf ook bewerken. Je kan er ook voor kiezen om helemaal zelf een schema te maken.

• Default (standaard)
    Dit schema bevat de huidige tarieven in jouw land, en wordt gebruikt voor de meeste projecten
  • Force x%
    Dit schema bevat een vast tarief voor je hele project en factuur.
  • VAT reverse charge (Btw verlegd)
    Dit schema bevat een nultarief dat wordt gebruikt voor zaken doen over de grens.

Hoe kies ik het standaard Btw-schema?

Je projecten en facturen zijn standaard ingesteld met het standaard Btw-schema dat je hebt ingesteld in Rentman. Wanneer je echter standaard andere Btw-tarieven wil toepassen, kan je een ander schema instellen als standaard.

Je kan kiezen welk Btw-schema je als standaard wil gebruiken voor alle nieuwe projecten en facturen die je genereert. Dit is handig wanneer de meeste van jouw projecten dit schema zullen gebruiken.

Tip: Je kan altijd een ander Btw-schema dan het standaardschema toepassen in je projecten en facturen.

1. Ga naar de Configuratie.png module -> Financieel -> Financieel.
2. Naast Standaard Btw-schema, selecteer jouw gewenste schema in het uitvouwmenu.
3. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Hoe kies ik het standaard Btw-schema voor buitenlandse contacten?

Wanneer je zaken doet met een buitenlandse klant, is het handig om voor deze specifieke klant een standaard Btw-schema in te stellen. Wanneer je vervolgens een project of factuur maakt voor deze klant, zal dit schema automatisch voor hen worden gebruikt.

1. Ga naarde Contacten.png module.
2. Dubbelklik op een contact om te bewerken.
3. Ga naar het Payment.png tabblad.
4. Bij Betalingsgegevens -> Btw-schema, kies jouw gewenste Btw-schema uit het uitvouwmenu.
5. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Hoe kies ik een Btw-schema?

Let op: Je projecten en facturen zijn standaard ingesteld met het standaardschema dat je hebt ingesteld in Rentman.

Hoe kies ik een Btw-schema in mijn project?

1. In een geopend project, ga naar het Financial.png tabblad.
2. Naast Btw, kies jouw gewenste schema uit het uitvouwmenu.
3. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Hoe kies ik een Btw-schema voor mijn factuur?

1. Ga naar de Facturen.png module.
2. Voeg een nieuw factuur toe door op add_button.png te klikken, of selecteer een bestaande factuur en klik Bewerken_klein.png om deze te bewerken.
4 Scroll naar beneden, en naast Btw, kies jouw gewenste schema uit het uitvouwmenu.
5. Controleer de overige gegevens, en klik (Her)genereer.
6. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.

Hoe maak ik een nieuw Btw-schema?

Let op: Er zijn al Btw-schema's aanwezig in Rentman. Deze kan je ook bewerken, in plaats van het aanmaken van een nieuw schema.

1. Ga naar de Configuratie.png module -> Financieel -> Btw-schema's.
2. Klik add_button.png om een nieuw schema toe te voegen.
3. Voer een naam in.
4. Kies één van de volgende tariefsoorten:

Dit zijn de Btw-klassen die je hebt ingesteld in Rentman (high, low, zero, etc.)

Een tarief dat voor het hele project en de factuur zal gelden.

Een nultarief voor zaken over de grens.

5. Voer de percentages en boekhoudcodes in waar nodig.
6. Klik Opslaan.png om je veranderingen op te slaan.