Materiaal toevoegen

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Je kan je materiaal toevoegen en bewerken in de Materiaalmodule. Er zijn drie typen materiaal die je kan toevoegen: item, case en set.

Lees ons artikel over items, sets, cases en accessoires voor meer informatie.

Je materiaal heeft verschillende tabbladen die belangrijke informatie en opties bevatten om in te stellen. In het Data tabblad vul je basisgegevens in over je materiaal. In de andere tabbladen stel je exemplaren, inhoud, accessoires, alternatieven, leveranciers, periodieke keuringen, verhuurshop, en QR codes in.

In dit artikel leggen wij uit hoe je materiaal toevoegt of bewerkt, en leggen we alle tabbladen in de Materiaalmodule uit.

Als je al je materieel in één keer wil toevoegen, kan je je materiaal importeren. Hiermee kan je een Excel (.xlsx) of .csv bestand uploaden dat een lijst van je materiaal bevat. Je kan dit bestand zelf maken, of ons template bestand gebruiken.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Voeg je materiaal toe

1. Ga naar de Materialenmodule en kies + Voeg toe.
  2. Naast Type, kies tussen een item, set of case. Lees ons artikel over Items, sets, cases en accessoires voor meer informatie.
  3. Ga naar de andere tabbladen, en vul daar de informatie aan of bewerk je instellingen. Deze tabbladen worden verderop behandeld in dit artikel.

Bewerk je materiaal

1. In de Materialenmodule, dubbelklik een bestaand item, case of set om deze te bewerken.

Let op: Je kan het materiaaltype niet veranderen wanneer deze al is gepland op een project. Dit zou ook het projecttype van je bestaande projecten, templates en in inhuren veranderen, wat voor onjuiste materialen in projecten zou zorgen.

Data

Type
Kies eerst tussen Item, set of case. Kies daarna tussen Verhuur or Verkoop.

Aantal
Als je item exemplaren bevat, kies dan Bereken aantal door exemplaren te tellen.

Map
Kies de juiste map.
Als je een nieuwe map wil maken, lees ons artikel over het maken van je mappenstructuur.

Code
Als je dit leeg laat, zal Rentman automatisch een materiaalcode genereren. Dit wordt weergegeven op je pakbonnen.

Opmerking extern
Dit wordt weergegeven op offertes, facturen en contracten.

Kortingsgroep
Kies de kortingsgroep voor dit item.

Staffelgroep
Kies de staffelgroep voor dit item.

Btw-klasse
Kies de Btw-klasse voor dit item. Lees dit artikel voor meer informatie.

Oppervlakteartikel
Selecteer dit vak wanneer de prijs moet worden berekend op basis van de oppervlakte van het item (breedte x hoogte). Afmetingen kunnen ingevoerd in elk project.

Exemplaren

Lees ons artikel over Exemplaren voor het toevoegen van exemplaren met serienummers.

Inhoud

Lees ons artikel over Items, sets, cases en accessoires voor het toevoegen van inhoud aan sets en cases.

Accessoires

Lees ons artikel over Items, sets, cases en accessoires voor het toevoegen van accessoires aan een item, set of case.

Alternatieven

Je kan alternatieve materialen toevoegen aan een item, set of case. Wanneer je een tekort hebt aan een item, kan je een alternatief selecteren wanneer deze toegevoegd is aan dat item. Dit is handig om snel tekorten op te lossen.

Vind materiaal in de lijst, en dubbelklik om het toe te voegen als alternatief.

Pas een alternatief toe

1. In het tabblad Materiaal van je project, selecteer het item dat een tekort heeft.
  2. Klik de Widgets Widget.png knop om widgets te openen.
  3. Onderaan de widget lijst zie je Alternatieve materialen.
  4. Klik + om het alternatief toe te voegen aan je project.
  5. Zorg dat je het gewenste aantal van dit item invoert.

Leveranciers

Je kan een lijst van leveranciers toevoegen aan een item/set/case. Voor elke leverancier kan je de inhuurprijs invullen.

Je lijst van leveranciers is niet verbonden met de Inhuurmodule. Om de juiste inhuurprijs van een leverancier te krijgen, volg deze stappen:

1. In het tabblad Gegevens van je materiaal, ga naar het gedeelte Financieel en vul de Inhuurprijs in.
  2. In de Contacten module, dubbelklik je leverancier en ga dan naar het Betaling tabblad.
  3. Vul het veld Korting inhuur (Leverancier) in.

Periodieke keuringen

Bekijk een lijst van keuringen voor dit item/set/case. Je kan een keuring altijd activeren of deactiveren.

Je maakt je standaard keuringen aan in de Configuratiemodule. Bijvoorbeeld, een rigging keuring of schoonmaak.

Je kiest welke inspectie je materiaal moet ondergaan in de Werkplaats module. In het tabblad Keuringen in deze module zie je een overzicht van alle keuringen voor al je materiaal. Dubbelklik een item/set/case om de keuring te selecteren die het moet ondergaan.

Periodieke keuringen aanpassen brengt je naar de Configuratiemodule, waar je je standaard keuringen kan maken of bewerken. Hier kies je ook om de hoeveel tijd de inspectie moet plaatsvinden, en voeg je een beschrijving/checklist toe voor de inspecteur.

Nieuwe keuring met dit materiaal brengt je naar de Werkplaats module, waar je kan kiezen welke inspectie dit item/set/case moet ondergaan. Dit wordt vervolgens weergegeven in het tabblad Periodieke keuringen van je item/set/case.

Verhuurshop

Als je de verhuurshop (webshop) plugin gebruikt, kan je de volgende opties aanpassen voor je materiaal in dit tabblad:

• Kies of dit item/set/case moet worden weergegeven in je webshop
  • Korte beschrijving
  • Lange omschrijving

Er wordt gewerkt aan een artikel over het verbinden van je webshop met Rentman.

QR code

Lees ons artikel over het opzetten van QR codes, barcodes en RFID codes voor meer informatie.