Websocket verbinding geblokkeerd

Voor het goed functioneren van Rentman is het belangrijk dat de verbinding tussen jouw browser en Rentman niet geblokkeerd wordt. Dit zijn de zogenoemde Websocket verbindingen (meer uitleg onderaan dit artikel).

Een niet-werkende verbinding kan veroorzaakt worden door:

• AdBlocker / Cookie blocker browser extensies
  • Antivirus en Firewall software
  • Proxy en VPN verbindingen

De foutmelding

Het lijkt erop alsof je verbinding met Rentman is verbroken. Dit kan ervoor zorgen dat je geen updates meer ontvangen hebt van collega's. We raden aan om je browser te verversen om de laatste gegevens binnen te halen. Krijg je deze melding regelmatig? Dan kan het zijn dat je websocket verbindingen worden geblokkeerd. Het is echter van belang voor het goed functioneren van Rentman dat deze verbindingen niet geblokkeerd worden. Dit kan te maken hebben met geïnstalleerde cookie / ad blockers, firewalls of anti-virus software. Ook kunnen proxy's of VPN-verbindingen de oorzaak zijn van de blokkade.

Oplossing

1. Probeer Rentman eerst met Google Chrome, in plaats van een andere browser.
  2. Als je al in Google Chrome werkt, probeer dan de Gastmodus in Google Chrome.

Als de foutmelding nu wegblijft, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een browser extensie die de websockets blokkeert.

1. Schakel je browser extensies één voor één uit en probeer het dan opnieuw. Op deze manier kom je erachter welke extensie mogelijk de oorzaak is.
  2. In sommige extensies kan je instellen welke domeinen geblokkeerd of toegestaan worden. Verwijder of voeg daar het volgende domein aan toe:

*.rentman.eu

Als je de foutmelding nog steeds krijgt in de Gastmodus van je browser, dan kan de oorzaak bij de Anti-virus of Firewall software op je computer liggen.

1. Schakel alle Anti-virus of Firewall software uit, of probeer een apparaat zonder deze software (bijvoorbeeld een iPad).
  2. Als de foutmelding nu wegblijft bij het inloggen in Rentman, dan is je Anti-virus of Firewall waarschijnlijk de oorzaak.
  3. We hebben op dit moment nog geen zicht in welke precieze Anti-virus of Firewall software de websocket verbinding blokkeert, of hoe je dit kan voorkomen. Vraag daarom aan je ICT-beheerder om websockets verbindingen toe te staan via wss://websockets.rentman.eu:3030

Als je de foutmelding nog steeds krijgt, dan kan de oorzaak bij een VPN/proxy verbinding liggen.

1. Vraag je ICT-beheerder om de verbinding van websockets toe te staan via wss://websockets.rentman.eu:3030

Veelgestelde vragen

Wat zijn websocket verbindingen?
Websockets zijn verbindingen waarmee we 'live' updates kunnen verwerken zonder dat je je browser hoeft te vernieuwen. Dit wordt gebruikt om wijzigingen die je collega doet direct zichtbaar te maken in jouw scherm. Ook zorgen deze verbindingen ervoor dat je kan zien wie in welk project aan het werk is, zodat er geen wijzigingen worden overschreven. Zonder deze verbindingen kunnen er onverwachte fouten optreden tijdens het gebruik van Rentman.