Subprojecten breken één project op in meerdere delen. Elk subproject heeft zijn eigen materiaal, medewerkers, transport en financiële informatie. Het hoofdproject is de som van alle subprojecten eronder.

Je kan subprojecten bijvoorbeeld gebruiken voor:

• Tours met een subproject voor elke stop in de tour
  • Evenementen met meerdere podia op één locatie

Subprojects.png   Subprojects_2.png

• Het maken (en verzenden) van aparte planningen voor elk subproject, terwijl je het gehele project wél als geheel kan offreren en factureren
  • Het loskoppelen van de planning, waarmee de offerte intact blijft en je vrij bent om de planning te maken zoals je wil
  • Het gemakkelijk berekenen van extra kosten voor een project, zonder dat de originele offerte erdoor beïnvloed wordt

-

Subprojecten gebruiken

In het hoofdproject:

• Kies je de klant

In een subproject:

• plan je materiaal, personeelsfuncties en transportfuncties
  • voeg je financiële gegevens en extra kosten toe

De projectnaam, locatie, status, notities en tijdperiodes kan je zowel in het hoofdproject als een subproject instellen.

Bekijk je subprojecten

1. Open een project.
  2. Klik Subprojects.png om subprojecten weer te geven.

Het nummer naast de knop Subprojects_amount.png geeft aan hoeveel subprojecten dit hoofdproject bevat.
  3. In de zijbalk aan de linkerkant zie je alle subprojecten in dit hoofdproject.

Voeg een subproject toe

Er zijn twee manieren om een subproject toe te voegen. Je kan een nieuw (leeg) subproject toevoegen, of een bestaand subproject dupliceren.

Wanneer je je eerste subproject toevoegt, verschijnt alles wat je tot nu toe gedaan hebt in je project in dat subproject. Alle andere subprojecten zullen leeg zijn, tenzij je ze toevoegt door een ander subproject te dupliceren.

Zorg ervoor dat de tijdperiodes van je hoofdproject juist staan, voordat je je eerste subproject toevoegt. Lees de sectie Tijdperiodes voor meer informatie.

Voeg leeg subproject toe

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. In de zijbalk aan de linkerkant, kies Subproject toevoegen.
  3. Vul een naam in voor het hoofdproject, en je eerste en tweede subprojecten.

4. Kies Aanmaken.
    Beide subprojecten gebruiken de tijden van je hoofdproject. Als je tweede subproject andere tijden moet hebben, moet je de tijden in het tweede subproject eerst verwijderen, en daarna nieuwe tijden aanmaken. Dit zorgt ervoor dat deze tijden niet langer gekoppeld zijn aan het hoofdproject.

Dupliceer een subproject

Wanneer je een subproject dupliceert, kopieer je alle informatie behalve geplande medewerkers en voertuigen.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Naast een subproject, klik op het pijltje:

3. Kies Dupliceren.
  4. Vul een naam in voor je subproject.

5. Kies één van de volgende opties:

Tijden behouden
    Je nieuwe subproject behoudt de tijden van dit subproject.

Nieuwe begintijd invoeren
    Je kan een nieuwe begintijdkiezen voor je nieuwe subproject.

Tijdperiodes

Elk subproject kan zijn eigen tijdperiodes hebben. Standaard zijn dit de planningperiode en gebruiksperiode, maar je kan ook je eigen periodes toevoegen.

In je hoofdproject zie je een samenvatting van alle tijdperiodes van je subprojecten.

Wanneer je een tijdperiode toevoegt aan het hoofdproject, wordt deze toegepast op alle subprojecten. Dit is handig wanneer, bijvoorbeeld, alle subprojecten dezelfde planningperiode moeten hebben. Deze tijdperiodes worden aangeduid met het Arrow.png icoon in je subprojecten.

Verplaats tijdperiode naar hoofdproject

Als je een tijdperiode verplaatst naar je hoofdproject, wordt deze verwijderd uit je subproject en toegevoegd aan het hoofdproject.

Omdat je een tijdperiode toevoegt aan het hoofdproject, wordt deze automatisch toegepast op al je subprojecten.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Klik op een subproject.
  3. Naast een tijdperiode, klik op het pijltje:

4. Kies Verplaatsen naar hoofdproject.

Verplaats tijdperiode naar subproject

Als je een tijdperiode verplaatst naar een ander subproject, wordt deze verwijderd uit subproject A en toegevoegd aan subproject B.

Je kan ook een tijdperiode uit het hoofdproject verplaatsen naar een subproject. Als deze tijdperiode is verbonden aan materiaalitems in meerdere subprojecten, krijg je een waarschuwing. Je moet deze items eerst verbinden aan een andere tijdperiode, voordat je de periode kan verplaatsen. Als je een tijdperiode uit het hoofdproject verplaatst naar een subproject, wordt deze ook niet langer meer toegepast op alle subprojecten.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Klik op een subproject.
  3. Naast een tijdperiode, klik op het pijltje:

4. Kies Verplaatsen naar hoofdproject.
  5. Selecteer het subproject waar deze periode naar verplaatst moet worden.

Verbergen of weergeven op documenten

Alle subprojecten worden standaard weergegeven op alle documenten die je genereert. Echter, je kan altijd kiezen welke subprojecten op je document moeten worden weergegeven.

1. Genereer een nieuw document.
  2. Klik op Widget.png om de Widgets zijbalk te openen.
  3. In de zijbalk aan de rechterkant, scroll naar beneden naar de sectie Gelinkte items.
  4. Selecteer de subprojecten die je wil weergeven op je document.

Als een subproject niet in dit lijstje staat, zorg er dan voor dat je subproject niet verborgen is op financiële documenten. Lees de sectie hieronder om dit in te stellen.
  5. Klik Hergenereren om het document te herladen met de informatie die je hebt geselecteerd.

Rentman onthoudt welke subprojecten je hebt geselecteerd. Hierdoor genereer je de volgende keer een nieuw document met dezelfde subprojecten.

Alleen op financiële documenten verbergen

Wanneer een subproject alleen bedoeld is voor je interne planning, en niet door klanten gezien hoeft te worden, kan je hem verbergen op je financiële documenten. Je subproject zal nog steeds in het tabblad Planning verschijnevan je subproject verschijnen, en weergegeven worden op pakbonnen en callsheets.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Naast een subproject, klik op het pijltje:

3. (De)selecteer de optie Weergeven in financieel overzicht.

In de zijbalk geeft de oranje cirkel aan of een subproject wordt weergegeven, of verborgen is in het financiële overzicht en financiële documenten.

Wordt weergegeven

Verborgen

Alleen in de planning verbergen

Wanneer een subproject alleen bedoeld is voor je klanten, en niet voor interne planning, kan je hem verbergen in de planning. Je subproject zal nog steeds in het tabblad Financieel van je subproject verschijnen, en weergegeven worden op offertes, contracten en facturen.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Naast een subproject, klik op het pijltje:

3. (De)selecteer de optie In planning weergeven.

In de zijbalk geeft de blauwe cirkel aan of een subproject wordt weergegeven, of verborgen is in de planning en pakbonnen/callsheets.

Wordt weergegeven

Verborgen

Factuur genereren voor subproject

Je kan een aparte factuur genereren voor elk subproject binnen je hoofdproject.

Op dit moment kan je het factuurmoment alleen instellen voor je hoofdproject. Houd hier tekening mee waneer je een subproject los wil factureren.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Klik op je subproject.
  3. Ga naar het tabblad Financieel.
  4. Klik op Bon afdrukken, en kies Maak factuur.

Materiaalgroep verplaatsen naar ander subproject

In sommige gevallen is het handig om een materiaalgroep te verplaatsen van subproject A naar subproject B.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Klik op je subproject.
  3. Ga naar het tabblad Materiaal.
  4. Selecteer een materiaalgroep.

5. Klik op de Meer acties knop More.PNG en kies Verplaatsen naar subproject.
  6. Kies het subproject waar deze groep naartoe verplaatst moet worden.

Als je je materiaalgroep in het originele subproject wil behouden, kan je de groep eerst dupliceren. Die kopie kan je vervolgens naar een ander subproject verplaatsen.

Losse items kunnen niet naar een ander subproject verplaatst worden. In plaats daarvan kan je een item in een (nieuwe) materiaalgroep plaatsen, en dan deze groep naar een ander subproject verplaatsen.

Afsplitsen of samenvoegen

Wanneer je een subproject afsplitst van het hoofdproject, verandert het in een apart hoofdproject.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Naast een subproject, klik op het pijltje:

3. Kies Afsplitsen.

Wanneer je subprojecten samenvoegt, worden alle subprojecten samengevoegd tot één hoofdproject.

Als je subprojecten verschillende statussen hebben, krijgt het samengevoegde project de status van het project die je geselecteerd hebt wanneer je gaat samenvoegen.

1. In een project, klik op Subprojects.png om subprojecten weer te geven.
  2. Naast een subproject, klik op het pijltje:

3. Kies Samenvoegen met overige.

Veelgestelde vragen

Waarom zie ik mijn subprojecten niet in de Projecten module?
In de Projectenmodule wordt alleen het hoofdproject getoond. Dit is om het overzicht te bewaren wanneer er veel projecten in je database staan.
Laat de Magazijnmodule mijn hoofdprojecten of subprojecten zien?
In de Magazijnmodule worden alleen subprojecten getoond. Dit is omdat de tijden van elk subproject verschillend kunnen zijn, en het handig is om ze apart te kunnen selecteren.
Hoort mijn tijdperiode bij het hoofdproject of mijn subproject?

Wanneer je een tijdperiode toevoegt aan het hoofdproject, wordt deze toegepast op alle subprojecten. Deze tijdperiodes worden aangeduid met het Arrow.png icoon in je subprojecten.

Lees de sectie Tijdperiodes in dit artikel voor meer informatie.