Je document templates aanpassen

Document templates die je hebt aangemaakt of gedupliceerd kan je verder aanpassen. Je doet dit door blokken, modules en variabelen toe te voegen. Wanneer je deze naar je template hebt gesleept, kan je hun instellingen bewerken om te bepalen welke informatie wel (of niet) moet worden weergegeven.

In dit artikel leggen we uit hoe je je document templates aanpast. Daarnaast beantwoorden we veelgestelde vragen over bepaalde onderwerpen.

Bekijk ook onze video hieronder (Nederlandse ondertiteling is beschikbaar):

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Blokken en modules toevoegen

Elke template bestaat uit verschillende blokken en modules. Je kan deze onderdelen toevoegen aan een template, en ze daarna afzonderlijk aanpassen.

Het document type bepaalt welke blokken en modules je kan toevoegen.

1. Bewerk een template.
  2. Sleep een onderdeel vanuit de zijbalk (aan de rechterkant) naar je template.

Je ziet een voorbeeld van je template wanneer je een voorbeeldbon kiest, bovenin je scherm.

Blokken

• Sectie met 2, 3, 4 of 6 kolommen
  • Tekstblok
  • Pagina-einde

Modules

De beschikbare modules in een template zijn verschillend voor elk type document. Voor een offerte kan je bijvoorbeeld de volgende modules toevoegen:

• Materiaal
  • Personeelsfuncties
  • Sommatie
  • Voorwaarden
  • Afbeeldingen

Voor een materiaalbon kan je een exemplaren module toevoegen, en voor een medewerkerbon een medewerkerplanning en voertuigplanning module.

Wanneer je een module hebt toegevoegd, kan je deze ook nog aanpassen. Lees de sectie Modules aanpassen voor meer informatie.

Variabelen toevoegen

Je kan snel custom informatie toevoegen aan je template met variabelen. Je kan een hoofdvariabele kiezen, en daarna een subvariabele.

Bijvoorbeeld:

• Bedrijfsgegevens
    • Bankrekeningnummer
    • Land
    • E-mailadres contactpersoon
  • Offerte
    • Prijs excl. BTW
    • Prijs incl. BTW
    • Totaal gewicht
  1. Sleep een nieuw Tekstblok naar je template.
  2. Beweeg je muis over het tekstblok, totdat je de volgende iconen ziet: Module_options.png.
  3. Klik de Bewerken knop Edit__template_editor_.png.
  4. In de zijbalk aan de rechterkant, scroll naar beneden naar Variabele.
  5. Kies een hoofdvariabele (en subvariabele).

6. Klik Variable_add.png om de variabele toe te voegen aan het tekstblok.

Modules aanpassen

Nadat je een module hebt toegevoegd aan je template, kan je zowel de standaardinstellingen als de kolommen in de module aanpassen.

Standaardinstellingen aanpassen

1. Beweeg je muis over een module, totdat je de volgende iconen ziet: Module_options.png.
  2. Klik de Bewerken knop Edit__template_editor_.png.
  3. In het tabblad Data in het pop-up scherm, vind je een lijst met weergaveopties.
    Bijvoorbeeld, je kan de naam (titel) van een module aanpassen, kiezen welke materiaalgroepen worden getoond, kiezen hoe sets moeten worden getoond, hoe informatie moet worden gegroepeerd, en kiezen om het totaalbedrag van al het materiaal te tonen.
  4. Sla je veranderingen op nadat je de instellingen hebt gewijzigd.

Kolommen toevoegen, bewerken, verwijderen en verplaatsen

1. Beweeg je muis over een module, totdat je de volgende iconen ziet: Module_options.png.
  2. Klik de Bewerken knop Edit__template_editor_.png.
  3. In het tabblad Kolommen in het pop-up scherm, kan je kolommen toevoegen of verwijderen.

Voeg een kolom toe door een variabele te kiezen en daarna op _.png te klikken.

Bewerk een kolom door erop te klikken in het overzicht.

Verwijder een kolom door te klikken op Delete.png.
    Verplaats een kolom door te klikken op Sort_column.png.

FAQ: Hoe voeg ik afbeeldingen toe?

Lees ons artikel over afbeeldingen toevoegen voor instructies.

FAQ: Hoe voeg ik materiaalafbeeldingen toe?

Deel 1: Upload een afbeelding naar je materiaalitem

1. Open een materiaalitem in de Materiaalmodule van Rentman.
  2. Klik de Widget knop  om de Widgets zijbalk te openen.
  3. Onder Bestanden, upload je afbeelding.

4. Klik op de  naast je afbeelding, en kies In offerte.

5. Sla je veranderingen op.

Deel 2: Zet de afbeeldingen in je template

1. Wanneer je een template bewerkt, beweeg je muis over een Materiaal module die al in je template zit.
  2. Klik de Bewerk knop Edit__template_editor_.png.
  3. Ga naar het tabblad Kolommen.
  4. Voeg een nieuwe afbeelding variabele toe.
    Je vindt deze onder Planningmateriaal >> Materiaal >> Algemeen.
  5. Klik _.png om de afbeelding toe te voegen als een nieuwe kolom. Hij wordt nu weergegeven in het overzicht aan de rechterkant.

6. Klik op de kolom in het overzicht (zie afbeelding hierboven) om de eigenschappen te bewerken.
  7. Kies het Formaat van je afbeelding.

8. Sla je veranderingen op.

De Materiaal module in je template wordt nu opnieuw geladen, en geeft je afbeeldingen weer. Om de plaats van afbeeldingen te veranderen kan je de eigenschappen van je afbeeldingskolom aanpassen (zie stap 6 hierboven).

FAQ: Hoe verander ik de Digitaal Ondertekenen knop?

De digitaal ondertekenen module voegt een knop toe aan je template, waarmee klanten een offerte digitaal kunnen ondertekenen. Wanneer de klant op deze knop klikt, komen zij op een pagina waar ze hun handtekening kunnen zetten.

Extra instellingen voor digitaal ondertekenen moeten aangepast worden in de Configuratiemodule > Klantcommunicatie > Communicatie.

1. Sleep de digitaal ondertekenen module naar je offerte template.
  2. Klik op de digitaal ondertekenen knop om hem te selecteren.

3. In de zijbalk aan rechterkant, scroll naar beneden naar Knop digitaal ondertekenen / online betalen.

Je kan de tekstkleur, achtergrondkleur en de grootte van de knop hier aanpassen.

4. Om de tekst in de knop te wijzigen, beweeg je muis over de knop totdat je de volgende iconen ziet: Module_options.png.
  5. Klik de Bewerken knop Edit__template_editor_.png, en wijzig de tekst.

FAQ: Hoe maak ik een pakbon met enkel materialen "nog te pakken" of "op locatie"?

In de module Materialen kan je instellen welke materialen getoond moeten worden:

• Alle items
  • Alleen gepakt of op locatie
  • Alleen nog te pakken

Deze opties kan je gebruiken om pakbonnen te maken voor de volgende situaties:

Situatie A
Sommige materialen bevinden zich nog op locatie, nadat een project al is geretourneerd. In dit geval wil je een pakbon met Alleen gepakt of op locatie.

Situatie B
Een deel van het materiaal is al onderweg naar de locatie, maar een deel staat nog in je magazijn. In dit geval wil je een pakbon met Alleen nog te pakken.

1. Beweeg je muis over de Materialen module in je template.
  2. Klik op de Bewerk knop Edit__template_editor_.png
  3. Bij Alleen items die momenteel op gepakt of op locatie zijn, kies je de gewenste optie.

4. Sla je veranderingen op.

5. Geef deze pakbon een naam die je makkelijk herkent.

FAQ: Hoe kan ik optioneel materiaal apart weergeven op mijn offerte?

Wanneer je je materiaal plant, kan je materiaal markeren als optioneel voor een project.

In je offerte templates kan je aangeven hoe optioneel materiaal moet worden getoond. Optioneel materiaal wordt standaard tussen al het andere materiaal gezet, maar je kan het ook als een aparte kop weergeven.

1. Ga naar de Configuratiemodule > Klantcommunicatie > Document templates.
  2. Voeg een template voor een offerte toe, of bewerk een bestaande template.
  3. In je offerte template moet je in totaal twee Materiaal modules hebben.
    Als er al een Materiaal module in je template zit, voeg er dan nog één toe.
  4. Selecteer één van de Materiaal modules in je template, en klik op de Bewerk knop Edit__template_editor_.png
  5. Bij Materialen in optie, kies Nee.

Vergeet je veranderingen niet op te slaan.
  6. Selecteer de andere Materiaal module en klik op de Bewerk knop Edit__template_editor_.png
  7. Bij Materialen in optie, kies Enkel optionele artikelen.

Je offerte heeft nu een aparte kop met optioneel materiaal.
    We raden aan om de naam van deze kop te veranderen naar Optioneel. Dit kan je doen door de module te bewerken, en dan het veld Koptekst te veranderen.

FAQ: Hoe krijg ik mijn extra invoervelden in een template?

In je template kan je extra invoervelden weergeven die je hebt toegevoegd aan Rentman.

1. Wanneer je een template bewerkt, beweeg je muis over een module die al in je template zit.
  2. Klik op de Bewerk knop Edit__template_editor_.png.
  3. Ga naar het tabblad Kolommen.
  4. Voeg een nieuwe variable toe.
    In dit voorbeeld gebruiken wij ons invoerveld Item color, die hoort bij de Materiaalmodule in onze template. Deze is te vinden onder Planningmateriaal >> Materiaal >> Extra.

5. Klik _.png om het extra invoerveld toe te voegen als een nieuwe kolom. Hij wordt nu in het overzicht aan de rechterkant weergegeven.

Je kan de eigenschappen van de kolom bewerken door op deze kolom in het overzicht te klikken.

6. Sla je veranderingen op.

FAQ: Hoe geef ik informatie per subproject weer?

Dit wordt ook uitgelegd in onze video (@11:35).

1. Sleep een subproject module naar je template.
  2. Sleep je gewenste module in de subproject module. Bijvoorbeeld, de materiaal module.
  3. We raden aan om boven de subproject module een tekstmodule toe te voegen, met een variabele voor de naam van het subproject. Hierdoor is het duidelijk bij welk subproject je informatie hoort.