In Rentman kun je facturen maken, ze markeren als betaald of ze exporteren naar boekhoudsoftware. Lees dit artikel om te leren hoe je het factuurproces instelt

Maak een factuur

Voor een bestaand project

1. (Vanuit het 'Te factureren' tabblad in de Facturen module) Selecteer het project dat je wilt factureren en klik op de Factureren knop.
    of
    (Vanuit het project) Ga naar het tabblad Financieel en klik Document maken
     en selecteer 'Maak factuur'.
  2. Controleer alle instellingen.
  3. Kies om alles in één keer te factureren of om een gedeeltelijke factuur te maken.
  4. (Optioneel) In de 'Factuurregels' sectie kan je extra bedragen bovenop het projecttotaal toevoegen. Als je een negatief bedrag invult zal dit worden afgetrokken van het totaal.
  5. (Optioneel) In de 'Facturen in mindering' sectie kan je een bedrag dat je al eerder gefactureerd hebt aftrekken van het te factureren bedrag. Dit is handig als je projecten factureert op verschillende momenten.
  6. Klik op Genereren links bovenin.

Niet gebonden aan een project

1. Ga naar de Facturen module.
  2. Klik op +Voeg toe
  3. Vul de details in.
  4. In de 'Factuurregels' sectie kan je extra bedragen bovenop het projecttotaal toevoegen. Als je een negatief bedrag invult zal dit worden afgetrokken van het totaal.
  5. (Optioneel) In de 'Facturen in mindering' sectie kan je een bedrag dat je al eerder gefactureerd hebt aftrekken van het te factureren bedrag. Dit is handig als je projecten factureert op verschillende momenten.
  6. Klik op Genereren links bovenin.

Wijzig factuurmoment en betaaltermijn

In een project an je altijd handmatig het standaard factuurmoment dat ingesteld staat voor een klant of voor een projecttype wijzigen. Volg de volgende stappen om dit te doen:

1. Ga naar het tabblad Financieel van een project.
  2. Klik op het veld 'Factuurmoment' en selecteer een ander factuurmoment.

Nadat je een factuur hebt gemaakt, kan je het standaard betaaltermijn voor een klant wijzigen. Volg de volgende stappen om dit te doen:

1. Genereer een factuur.
  2. In de sectie Financieel van de widget selecteer je een andere vervaldatum of betalingsconditie.

'Te factureren' tabblad

In het 'Te factureren' tabblad van de Facturen module zie je alle projecten die je nog moet factureren. Een project komt hier naar voren als er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

• Het project is bevestigd.
  • De datum die je hebt geselecteerd in het filter komt overeen met de datum van het factuurmoment.

Als de datum van het factuurmoment gepasseerd is maar je nog niet het project gefactureerd hebt, zal het project worden gemarkeerd in het rood.

Download of e-mail je factuur

Nadat je de factuur gemaakt hebt, kan je hem downloaden als .pdf of als XML bestand door te klikken op Download als PDF of Download als XML.

Je kan de factuur e-mailen door te klikken op E-mailIn de Configuratie module kan je ervoor kiezen altijd om facturen altijd te BCC´en naar een e-mailadres (bijvoorbeeld naar je accountant).

Gedeeltelijke facturen

Gedeetelijke facturen zijn handig als je de voorkeur geeft aan projecten factureren op verschillende momenten in plaats van in één keer.

Als je een factuur genereert is 100% van het projecttotaal bedrag automatisch geselecteerd. Als je een gedeeltelijke factuur wilt maken, kan je een van de hokjes uitvinken bij de ´Projectbedrag´ sectie en een percentage invullen.

Als je de factuur maakt voor het resterende bedrag van het project, kan je het bedrag dat al gefactureerd is aftrekken in de ´Facturen in mindering´ sectie.

Facturen exporteren

Er zijn meerdere manieren om factueren te exporten:

Maak een creditfactuur

Van een bestaande factuur

1. Ga naar de Facturen module.
  2. Selecteer een factuur waarvoor je een creditfactuur wilt maken.
  3. Klik op de Meer acties knop.
  4. Selecteer 'Creditfactuur maken'.

Niet gebonden aan een factuur

1. Ga naar de Facturen module.
  2. Klik op +Voeg toe.
  3. Vul de details in.
  4. Voeg een negatief bedrag in als factuurregel.
  5. Klik op Genereren.

Factuur als betaald markeren

Als je klanten facturen laat betalen met Mollie of Stripe, dan worden de facturen automatisch als betaald gemarkeerd. Voor alle andere opties is het nodig om het handmatig te doen.

Om één of meerdere facturen als betaald te markeren, neem je de volgende stappen:

1. Ga naar de Facturen module.
  2. Selecteer een factuur die je als betaald wilt markeren.
  3. Klik op de Meer acties knop.
  4. Selecteer 'Betaalstatus wijzigen'.
  5. Selecteer 'Ja'.
  6. (Optioneel) Verander betaalmethode en dag.
  7. Sla op.