Document templates aanpassen (best practices)

Wanneer je klaar bent met de basisinstellingen van je documenttemplates zoals modules en kolommenstructuur, bent je wellicht geïnteresseerd in een verdere aanpassing van je templates. In dit artikel gaan we dieper in op het aanpassen en geven we je enkele handige tips voor sjablonen die je zou kunnen maken.

Beschikbaar voor: Lite Klassiek Pro

Voeg Materiaal afbeeldingen  toe

Deel 1: Voeg een afbeelding toe aan materiaal items.

1. Dubbelklik op een materiaalitem in de category Materiaal module
  2. Upload onder Bestanden de afbeelding.
  3. Klik op de knopMeer opties more_vert naast je afbeelding en selecteer edit Bewerken.
  4. Selecteer onder Weergeven in documenten "Ja".
  5. Opslaan

Deel 2: toon de afbeelding in documenttemplate

1. Klik bij het bewerken van een template op de module "Materiaal" die al in je template staat.
  2. Klik op table_chart om de kolominstellingen te bewerken.
  3. Voeg een nieuwe afbeeldings variabele toe. Je vindt het onder Materiaal>> Afbeelding.
  4. Klik op de kolom in het overzicht om de kolomeigenschappen te bewerken.
  5. Opslaan

De module "Materiaal" in het template wordt opnieuw geladen en geeft de afbeeldingen van het materiaal weer. Om de positionering van afbeeldingen te wijzigen, kunnen de eigenschappen van de afbeeldingenkolom bewerkt worden (zie stap 4 hierboven).

Wijzig de knop voor digitale ondertekening

De digitale ondertekening smodule voegt een knop toe aan uw sjabloon, waarmee uw klant een offerte digitaal kan ondertekenen. Wanneer de klant op deze knop klikt, wordt hij naar een webpagina geleid waar hij een handtekening kan zetten.

Extra instellingen voor digitaal ondertekenen zijn geconfigureerd in de instellingenConfiguratiemodule > Klantcommunicatie > Communicatie.

1. Sleep de module voor digitale ondertekening en zet deze neer in uw offertesjabloon.
  2. Klik op de digitale ondertekeningsmodule om deze te bewerken.

Pakbon "Nog te pakken" of "Op locatie"

In het blok "Materiaal" kunt u kiezen welke apparatuur moet worden getoond:

• Alle spullen
  • Alleen voorbereid of op locatie
  • Alleen nog in te pakken

U kunt deze opties gebruiken om pakbonnen te maken voor de volgende gebruikssituaties:

Use case A
Sommige items zijn nog steeds op locatie, hoewel het project al is teruggekeerd. In dit geval wil je graag een pakbon met artikelen Alleen klaar of op locatie.

Use case B
Een deel van het mariaal is al onderweg naar de locatie, maar een ander deel staat nog in het magazijn. In dit geval wil je een pakbon met items Alleen over om in te pakken.

1. Klik op de module "materiaal" in uw sjabloon
  2. Ga in het menu aan de rechterkant naar "Alleen items die momenteel zijn voorbereid of op locatie" en kies de gewenste optie.
  3. Geef deze pakbon een unieke naam om hem aan te herkennen.
  4.  Opslaan

Inhuur materiaal weergeven op een pakbon

Wanneer u materiaal inhuurt voor een project, kunt u laten zien in uw pakbon. U kunt dit op drie manieren doen: per artikel, per leverancier of per leverancier voor elk artikel.

Per stuk

1. Klik op de module "Materiaal" in de template
  2. Klik op table_chart en voeg de kolom toe materiaal planning > "aantal uit inhuuropdracht"
  3. Opslaan

Kies deze optie als je wilt zien hoeveel stukken je voor elk item hebt gehuurd.

Per leverancier

Klik op en sleep de module Inhuur materialen om een lijst met inhuur materialen per leverancier weer te geven.

Per leverancier voor elk artikel

U kunt voor elk artikel het bedrag weergeven dat bij een leverancier is ondergebracht.

1. Klik op de module "Materiaal" in je template.
  2. Ga in het menu aan de rechterkant naar de sectie Materiaal eigenschappen.
  3. Selecteer "Ja" bij inhuur aantallen weergeven.
  4. Voeg ter referentie de module "Gekoppeld inhuur" toe.
  5. Opslaan

Geef optionele apparatuur weer in een aparte module

Wanneer je materiaal plant kunt u items, sets en cases als optioneel voor een project te markeren.

In uw offerte template kun je kiezen hoe optioneel materiaal moet worden weergegeven. Standaard wordt optioneel materiaal weergegeven tussen al het andere materiaal. U kunt optionele materiaal echter ook in een apart gedeelte vermelden.

1. Zorg ervoor dat u in uw offerte template in totaal twee modules "Materiaal" heeft.
    Als er al een module "materiaal" in uw template staat, moet u er een toevoegen.
  2. Selecteer een van de "materiaal" modules in uw template.
  3. Kies "Nee" voor materialen in optie weergeven.
  4. Selecteer de tweede"materiaal" module.
  5. Voor "materialen in optie weergeven, kies je nu "enkel optionele artikelen"

Uw offerte krijgt nu een apart gedeelte met optionele uitrusting.
We raden u aan de titel van deze sectie te wijzigen in "Optioneel". U kunt dit doen door de module te bewerken en uw titel in het veld Koptekst vullen.

Extra invoervelden weergeven

In uw template kunt u extra invoervelden die u in Rentman hebt toegevoegd.

1. Klik bij het bewerken van een template op een module die al in je template staat om deze te bewerken.
  2. Klik op table_charten voeg de nieuwe kolom toe met het extra invoerveld.
    In dit voorbeeld behoort ons extra invoerveld Artikelkleur tot de module "Apparatuur" van onze template. Het bevindt zich onder Apparatuur >> Extra.
  3. Het wordt nu weergegeven in het overzicht aan de rechterkant. U kunt de kolomeigenschappen bewerken door op deze kolom in het overzicht te klikken.
  4. Opslaan

Verberg nullen in uw document

Sommige kolommen bevatten mogelijk veel nullen die u misschien wilt verbergen. Bijvoorbeeld als u het aantal uitrustingsartikelen op uw pakbon laat zien die afkomstig zijn uit inhuur. Voor elke rij kunnen veel nulwaarden worden weergegeven die u wilt verbergen om minder informatie te hebben en daardoor een duidelijkere pakbon.

1. Klik bij het bewerken van een template op een module die al in uw template staat om deze te bewerken.
  2. Klik op table_charten klik op de kolom die u wilt bewerken om uit te breiden met alle informatie.
  3. Wijzig de instelling Nulwaaren tonen in "Yes" voor de kolom.

Doe dit voor alle kolommen waar u nulwaarden wilt verbergen.