Boeken en scannen in de browser

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je materialen naar verschillende statussen kan boeken, en hoe je materialen kan scannen. Je kan ook materialen boeken in de Rentman mobile app.

Lees dit artikel om meer te weten te komen over scanner opties in Rentman.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Algemene informatie

Door materialen te boeken naar een bepaalde status is het voor iedereen in het magazijn duidelijk wat er nog moet gebeuren met de materialen en waar ze zijn. Wanneer er bijzonderheden zijn (kapotte items, alternatieven voor geplande items, opmerkingen) kan dit direct doorgegeven worden.

Het is echter niet vereist om materialen te boeken in Rentman. De materiaalvoorraad wordt berekend op basis van de materiaalplanning, en niet op basis van het boeken van materialen.

De materiaalstatus en het projectstatus kan verschillen.

Wanneer je alle materialen naar een andere status hebt geboekt zal Rentman voorstellen tevens de projectstatus te wijzigen. Dit is niet verplicht.

Waar vind ik het boekscherm?

1. Ga naar de  Magazijnmodule, en zoek de tegel van het (sub)project waarvoor je materiaal wil boeken.
  2. Klik op "Boek", in de tegel van het (sub)project.

Overzicht van het boekscherm

Materiaaltegels

Hier zie je de basis informatie van het artikel zoals de naam, het aantal geplande artikelen (5), het aantal artikelen die nog geboekt moeten worden (3), de toegewezen serienummers en verdere aanvullende informatie. Ook materiaalnotities kun je hier inzien en aanmaken.

Klik op de more_vert Meer acties knop bij artikelen in de magazijnmodule om een afbeelding van het artikel te bekijken (wanneer deze toegevoegd is in de Materialenmodule), artikelen te splitten of om alternatieve artikelen te plannen.

Weergave van items en sets

Samengestelde sets worden als een enkele tegel getoond die in- of uitgeklapt kunnen worden. Klik op expand_more knop om de set in/uit te klappen. Een set kun je hierdoor in één keer naar een volgende status boeken maar je kunt ook de inhoud van de set los naar een andere status boeken.

Materiaalstatussen

Boek als gepakt Het materiaal stond in het magazijn en is nu klaargezet.
Boek als geladen Het materiaal stond in het magazijn en is nu geladen.
Gepakt naar geladen Het materiaal stond klaargezet en is nu geladen.
Locatie naar magazijn Het materiaal komt van locatie en is in het magazijn teruggekomen.

Materialen groeperen

Per materiaalgroep Materialen worden gegroepeerd per materiaalgroep.

Per locatie

Materialen worden gesorteerd per magazijnlocatie zoals die zijn ingevuld bij de materialen.

Groepeer niet

De materialen worden getoond op volgorde van invoer en worden niet gegroepeerd.

Hoe kan ik materiaal handmatig boeken?

• Klik op blobid0.png of mceclip8.png om een artikel over te boeken.
  • Klik op "Alles naar..." om alle artikelen in één keer over te boeken.

Hoe kan ik materiaal boeken met een scanner?

1. Sluit een scanner die werkt als een toetsenbord aan op uw pc.
  2. Klik op de "Activeer scanner" knop crop_free.

3. Je kunt direct beginnen met scannen.

Optioneel: klik op de geluidknop mceclip12.png om geluid toe te voegen aan het scannen.

Materialen zoeken in het boekscherm

Weet je niet meer of je die extra microfoonset hebt ingepland? Het is mogelijk om vanuit het boekscherm van de Magazijnmodule te zoeken naar alle materialen in het project.

Workflow voor verkoopartikelen

Als je verkoop artikelen (zoals consumables) op een project gepland hebt, dan moeten enkel de geretourneerde artikelen teruggeboekt worden.

Bij het terugboeken van materialen van Op locatie naar Magazijn, kan je in het Groep veld aangeven hoeveel van dat materiaal verbruikt is. Vul het aantal in en klik op blobid0.png om de resterende materialen terug te boeken. De materialen die teruggeboekt zijn worden veel toegevoegd aan de voorraad.

Voorbeeld: voor een evenement heb je voor de zekerheid 5 kannen rookvloeistof meegenomen. Achteraf blijkt dat er 3 zijn gebruikt. Bij het terugboeken van de materialen vul je dan '2' in het veld naast blobid0.pngmceclip14.png

Klik na het terugboeken van alle materialen (m.u.v. de verkoopmaterialen) op Meer acties more_vert rechtsbovenin en selecteer "Status aanpassen en sluiten"

Materialen van meerdere projecten terugboeken

Als er materialen van meerdere projecten tegelijkertijd terugkomen kan je deze registreren door gebruik te maken van de Retour Scannen optie.

Extra materialen toevoegen

1. Klik op de Meer acties more_vert knop en selecteer "Voeg extra materiaal toe".
  2. Zoek en klik op het gewenste item.
  3. Vul de gevraagde gegevens over het item in.
  4. Klik op Voeg materiaal toe.

De extra materialen komen automatisch in een nieuwe materiaalgroep in een project.

Aanvullende opties

Tijdens het pakken van items

Opsplitsen
Items die 2+ keer gepland zijn kunnen opgesplitst worden in meerdere tegels. Klik om op te splitsen en vul het aantal items wat op de huidige tegel moet blijven waarna de overige items naar een nieuwe tegel gaan.

Let op: Bij het splitsen van items in een set komen zowel de bestaande als de nieuwe tegel buiten de set te staan. Dit is om te voorkomen dat de tegels niet over sets verdeeld kunnen worden.

Alternatief
Klik en kies een ander item om in te plannen in plaats van het huidige item. Het nieuwe item wordt toegevoegd voor dezelfde prijs als het geplande item. Dit wordt aangepast door de stukprijs van het item aan te passen.

Let op: Bij het kiezen van alternatieven binnen sets komen de items voor een 0 prijs buiten de set te staan. Dit is om te voorkomen dat de aantallen niet gelijk over de sets verdeeld kunnen worden.

Wanneer items terug van de locatie zijn

In de status "Teruggebracht" kun je materialen markeren als Defect of als Kwijt door op de Meer acties more_vert knop te klikken.

Defect

Het item gaat in reparatie. Er kunnen direct kosten in rekening gebracht worden voor de klant.

Kwijt
Het item is niet teruggekomen. Ook hiervoor kunnen er direct kosten in rekening gebracht worden.