Plan optioneel materiaal

Wanneer je je materiaal plant, kan je materiaal markeren als optioneel voor een project. Dit is handig wanneer je een klant wil laten kiezen uit verschillende items, sets of cases. Ook kan je hiermee extra materiaal aanbieden aan een klant.

Optioneel materiaal wordt niet meegerekend in de totaalprijs van een offerte.

In je offerte templates kan je aangeven hoe optioneel materiaal moet worden getoond. Optioneel materiaal wordt standaard tussen al het andere materiaal gezet, maar je kan het ook als een aparte kop weergeven.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je optioneel materiaal toevoegt en de weergave op je offertes instelt.-

Optioneel materiaal toevoegen

1. Open je project en ga naar het tabblad Materiaal.
  2. Klik op de Meer acties knop more_vert naast een van de kolommen in materiaalsplanning sectie.
  3. Klik nu op "+ Kolommen aanpassen" knop, en selecteer blauw_vinkje.png In Optie.
  4. Je ziet nu de kolom in Optie in de lijst van gepland  materiaal:

5. Om materiaal als in optie te markeren, kies "Ja" in die kolom.

Bespaar tijd door al je optionele materiaal via een bulk bewerking te veranderen in In optie.

Optioneel materiaal apart weergeven op offerte

Optioneel materiaal wordt standaard getoond tussen al het andere materiaal op je offerte. Je kan optioneel materiaal echter ook in een aparte kop weergeven.

1. Ga naar de settings Configuratiemodule > Klantcommunicatie > Document templates.
  2. Voeg een template voor een offerte toe, of bewerk een bestaande template.
    Lees dit artikel voor uitgebreide instructies.
  3. In je offerte template moet je in totaal twee Materiaal modules hebben.
    Als er al een Materiaal module in je template zit, voeg er dan nog één toe.
  4. Selecteer één van de Materiaal modules in je template, en klik op edit.
  5. Bij Materialen in optie, kies NeeVergeet je veranderingen niet op te slaan.
  6. Selecteer de andere Materiaal module en klik edit.
  7. Bij Materialen in optie, kies "Enkel optionele artikelen."
    Je offerte heeft nu een aparte kop met optioneel materiaal.

We raden aan om de naam van deze kop te veranderen naar Optioneel. Dit kan je doen door de module te bewerken, en dan het veld Koptekst te veranderen.