Plan je materiaal op een project

In Rentman kun je materiaal, virtuele en fysieke combinaties en accessoires plannen. In het tabblad Materiaal van je project bepaal je welke items je nodig hebt voor het project en hoe deze op de offerte worden weergegeven.

Het juiste materiaal vinden

Aan de linkerkant van het Materiaal tabblad van je project vind je alle materialen in jouw database.

Screenshot 2023-08-29 at 11.34.21.png

Je kan op verschillende manieren de benodigde materialen vinden:

1. Zoeken
Met de zoekfunctie zoek je snel naar items en fysieke of virtuele combinaties. Daarvoor voer je de naam van het materiaal in de zoekbalk in.

search equipment.gif
2. Labels en mappen
Je kan jouw database met materialen ordenen met behulp van labels en mappen. Hiermee vind je sneller de items waar je naar op zoek bent. Open een map door op het kleine pijltje naast het mappictogram te klikken.

Filter de weergegeven items door op de label label expand_more knop te klikken en label(s) te selecteren.

tags equipment.gif
3. Slimme suggesties
De functie 'Slimme suggesties' toont de top 5 meest relevante items om aan je project toe te voegen. Deze top 5 is gebaseerd op:
  • Materiaal dat vaak samen geboekt wordt
  • Materiaal dat vaak voor een bepaald type project geboekt wordt
  • Volgorde in de materiaalgroep
  • Geselecteerde klant
  • Geselecteerde locatie
De slimme suggesties worden geopend of gesloten door op het kleine pijltje te klikken.

smart suggestion.gif

Zo plan je materiaal

Items uit je database plannen

Materiaal op een project plannen kan op verschillende manieren:

• Items één voor één toevoegen - dubbelklik op een item om deze toe te voegen. Zo wordt één stuks van het item toegevoegd aan je planning.
  • Items in bulk toevoegen - klik rechts onder de Aantalkolom. Er verschijnt een tekstveld waar je handmatig het aantal benodigde items in kan voeren. add equipment.gif
  • Verschillende items in één keer toevoegen - selecteer meerdere items en voeg ze in één keer toe. Nadat je het eerste item geselecteerd hebt, kun je verder zoeken door op het vergrootglas te klikken.
  • add multiple.gif
Snel items inplannen door shortcuts
  1. Open de zoekbalk met Alt + F en voer je zoekopdracht in.
  2. Druk op Enter om de eerste rij te selecteren.
  3. Optioneel: Druk op Esc om de rij te deselecteren en terug te gaan naar de zoekbalk.
  4. Navigeer door de items met de pijltjestoetsen.
  5. Selecteer de Aantalkolom door op spatie of elke willekeurig cijfer te drukken.
  6. Voer het aantal items in dat je toe wil voegen.
  7. Druk op Enter om het materiaal aan je planning toe te voegen.

Let op: Gepland materiaal organiseer je door items in materiaalgroepen te plaatsen.

Importeer items in je project

Je kan materiaal direct in je project importeren. Hier lees je hoe dat werkt.

Specifieke exemplaren inplannen

1. Selecteer check.png een item in je project en klik op de Meer acties more_vert knop.
  2. Kies voor 'Exemplaren toewijzen'. Er opent een pop-up scherm met een overzicht van je exemplaren en hun beschikbaarheid.
  3. Selecteer het gewenste exemplaar en klik op  Bevestigen  om deze op je project te boeken.

assign serial number.gif

Het geselecteerde exemplaar is zichtbaar op de pakbon en in het boekingscherm van de magazijnmodule.

Tijdelijk materiaal toevoegen

Het is mogelijk om materiaal aan je project toe te voegen dat niet in je database staat. In dit artikel lees je meer over tijdelijk materiaal.

Materiaaltijdlijn

De tijdlijn op het tabblad Materiaal van je projecten biedt waardevolle informatie over de beschikbaarheid van je materiaal. Het toont inventarisgegevens van de geselecteerde items in kleurgecodeerde balken.

Zo open je de materiaaltijdlijn:

1. Ga naar het tabblad Materiaal in een project of naar de category Materialenmodule.
  2. Selecteer een fysiek individueel item of een virtuele/fysieke combinatie.
  3. Klik op het watch_later "Open tijdlijn" icoon om het materiaal in een tijdlijn weer te geven.

equipment timeline.gif

Een compleet overzicht van alle kleuren en hun betekenissen vind je in dit artikel

Let op: Op het tabblad Materiaal in je project bewerk je details van geplande items of combinaties (bijvoorbeeld de verhuurprijs), zonder dat dit invloed heeft op de materialendatabase. Zo pas je materiaal aan aan de behoefte van het specifieke project en klant, zonder dat je jouw database wijzigt.

Materiaal reserveren

Materiaal dat je op een project plant is pas gereserveerd als de projectstatus Bevestigd is. Maar het is ook mogelijk om handmatig materiaal te reserveren voor een specifiek project.

Dit komt van pas wanneer je materiaaltekorten hebt en je een project voorrang wil geven op een ander project.

In dit artikel lees je meer over het reserveren van materiaal voor projecten.