Het checken van de beschikbaarheid van materiaal kan op twee manieren binnen Rentman. De eerste optie is om snel de beschikbaarheid van materiaal te controleren door gebruik te maken van beschikbaarheids- knop bovenaan je scherm. De tweede optie is door middel van het raadplegen van de materiaaltijdlijn binnen een project of de materiaal module. Beide opties worden in dit artikel besproken.

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

-

Berekening van materiaal beschikbaarheid

De materiaal beschikbaarheid wordt berekend op basis van de planperiode van het materiaal. Een item gepland op een project wordt onbeschikbaar gedurende zijn gehele geplande periode.

Ook de boekingen van het materiaal in het magazijn, hebben effect op de beschikbaarheid van het materiaal.

Als materiaal in reparatie is, kun je ervoor kiezen het materiaal onbeschikbaar te maken totdat de reparatie voltooid is.

Materiaaltekorten

Wanneer je een materiaalitem toevoegt aan een project, is deze automatisch gepland. Als je echter meer items hebt gepland dan je in voorraad hebt, ontstaat er een tekort. In de beschikbaarheidstijdlijn wordt dit in het rood weergegeven.

Materiaaltekort op meerdere projecten

Het kan voorkomen dat twee (of meer) projecten een tekort hebben van hetzelfde materiaal, in dezelfde tijdsperiode.

Bijvoorbeeld: Je hebt een DJ-stand gepland op 2 verschillende projecten. Als deze projecten in dezelfde periode plaatsvinden, heb je dus 2 DJ-stands gepland. Als je er echter maar 1 op voorraad hebt, kom je er 1 tekort.

In dit voorbeeld hebben beide projecten een tekort van hetzelfde item. Je kan één van deze projecten prioriteit geven voor dit item, door het item te reserveren voor dat project.

Tekorten oplossen (inhuren)

Je kan tekorten oplossen door een inhuuropdracht toe te voegen.

Snel beschikbaarheid controleren

Je kan eenvoudig controleren of een materiaalitem beschikbaar is in een bepaalde periode door gebruik te maken van deze knop bovenin je scherm: timelapse.

Bijvoorbeeld: Je hebt een potentiële klant aan de telefoon en je wilt snel opzoeken of het materiaalitem 'Pioneer DJM 900 DJ Mixer' beschikbaar is van 1 tot 3 augustus. In plaats van te moeten struinen door je materiaaldatabase en tijdlijn, kan je nu snel en eenvoudig controleren of dit item inderdaad beschikbaar is gedurende deze specifieke periode.

Je kan snel de beschikbaarheid van je materiaalitems controleren door de volgende stappen te nemen:

1. Klik op de timelapse knop rechtsbovenin je scherm.
    Optioneel: Toetsenbord shortcut: ALT + /
  2. Zoek het materiaalitem door minimaal de eerste drie letters van het materiaal te typen.
  3. Selecteer de relevante periode.
  4. De hoeveelheid beschikbaar zal er nu staan. Deze hoeveelheid kan zowel het aantal beschikbaar als aantal tekort weergeven.

Tijdlijn

1. Ga naar de Materiaal tabblad van een project, of binnen de category Materiaal module.
  2. Selecteer een item/set/case.
  3. Klip op watch_later Tijdlijn openen om je materiaal op de tijdlijn te bekijken.

Op de tijdlijn in het tabblad Materiaal van je projecten worden de inventarisgegevens van de geselecteerde artikelen in kleurgecodeerde balken weergegeven. Wanneer je met de muis over een kleurgecodeerde balk gaat, verschijnt er een notitie die je meer gedetailleerde informatie over de apparatuur laat zien. Voor een volledige lijst met kleurcode betekenissen klikt u op de knop "Legende" rechtsboven in de tijdlijn.

Van boven naar beneden, zijn de volgende balken weergeven in de tijdlijn:

Materiaal naam:  Deze bovenste balk toont de hoeveelheid van een item dat (on)beschikbaar is na het plannen van dit item. Inhuuropdrachten worden meegenomen in dit totaal.Je ziet een rode balk als u meer heeft gepland dan u beschikbaar heeft.

Magazijnvoorraad: Deze balk toont hoeveel materiaal je beschikbaar hebt vanuit je magazijnvoorraad. Dit aantal is exclusief inhuuropdrachten. Als materiaal staat gereserveerd voor een project, wordt dit aantal van het totaal afgetrokken.

Projecten: Deze balk toont alle projecten waarop het geselecteerde materiaal binnen het betreffende tijdbestek op is gepland.

De bruine balk is het huidige open project; de grijze balken van verschillende tinten en contouren zijn andere projecten waarop de apparatuur is gepland. Het nummer in de balk geeft de hoeveelheid gepland materiaal voor dat project aan.

Inhuuropdrachten: als je het eerder geselecteerde items hebt ingehuurd, dan wordt dit getoond in de tijdslijn in een blauwe balk.

Periode selecteren
De periode voor de tijdlijn is in een project de gehele lengte van de huurperiode van het project. In het bovenste gedeelte van de tijdbalk kan een periode worden geselecteerd door te klikken op "Periode" rechtsboven in de tijdbalk en deze aan te passen met de < > + - knoppen linksboven.

Wanneer de tijd die geselecteerd is groter is dan de weergave, dan kun je door de tijd scrollen met de horizontale scrolbalk. Wanneer er meer items geselecteerd zijn dan weergegeven kunnen worden, kun je door de items scrollen met de verticale scrollbalk.

Tot slot, boven aan de pagina vind je de knop: lock Met behulp van deze knop kun je de tijdslijn open vastzetten, zodat je kunt plannen, zonder dit overzicht te verliezen.

Sets uitklappen
Door het vinkje voor items aan te klikken kun je sets uitklappen in losse items en zie je projecten waarop items gepland zijn. Hierdoor zie je direct waar tekorten in sets vandaan komen en zie je of je kunt schuiven op verschillende projecten en met inhuur in hetzelfde overzicht.

Materiaal reserveren

Door materiaal te reserveren kan je project A prioriteit geven boven project B, wanneer zij beiden en tekort hebben van hetzelfde item. De items die je reserveert zullen dan ook eerst bevestigd worden op project A. In dit geval hoef je je geen zorgen te maken dat het tekort op project A blijft groeien, wanneer het item op nóg meer projecten wordt gepland in die periode.

Materialen reserveren voor projecten met de status Optie

Je kunt handmatig materialen reserveren wanneer een project de status Optie heeft:

1. Selecteer het materiaal dat je wilt reserveren in het materialen tabblad van het project.
  2. Klik op "Materialen reserveren" boven aan het tabblad.

Materialen reserveren voor Bevestigde projecten

Wanneer het project naar Bevestigd gaat, wordt al het materiaal automatisch gereserveerd voor dat project. Uiteraard kan je deze reserveringen altijd aanpassen:

1. Open je project, en ga naar het tabblad Materiaal.
  2. Selecteer mceclip0.png het item die je wil reserveren.
  3. Klik op watch_later Tijdlijn openen om de tijdlijn van dit item te zien.

In dit voorbeeld is ons item gepland op twee projecten tegelijkertijd. In deze periode zijn er maar 3 stuks op voorraad. Beide projecten hebben echter 3 stuks nodig
  4. Dubbelklik op het project waarvoor je materiaal wil reserveren.
  5. In de kolom Gereserveerd voor project, voer het aantal stuks in dat je wil reserveren.

6. Opslaan

2 stuks van dit item zijn nu gereserveerd op een van de twee projecten.

Materiaaltoewijzing veranderen

Wanneer je in het reserveringsscherm bent, kan je op de (+) knop klikken, naast Magazijn (zie hieronder). Dit biedt een overzicht van de projecten waarop je materiaal is gepland.

Je kan de hoeveelheden anders toewijzen tussen projecten, als de tijdsperiodes met elkaar overlappen. In dit geval kan je materiaal van project A naar project B verschuiven. Dit doe je in het veld Gereserveerd voor project, door simpelweg het aantal items in te vullen.

Projectstatus: effect op beschikbaarheid

De status van je project heeft invloed op de beschikbaarheid van materialen. Het bepaalt ook of de geplande materialen gereserveerd zijn voor het project, of niet. Zie het overzicht hieronder:

Status: Geannuleerd Aanvraag Optie + Concept Bevestigd + Gepakt + Op locatie + Teruggebracht
Geplande items worden afgetrokken van de materiaalbeschikbaarheid tijdens de projectperiode Nee Ja Ja Ja
Geplande items zijn gereserveerd voor het project Nee Nee Optioneel* Ja

* materiaal wordt standaard niet gereserveerd op projecten met de status optie of concept. Je kan echter altijd handmatig materiaal reserveren voor projecten met de status optie.