In Rentman kun je facturen maken, als betaald markeren of ze exporteren naar je boekhoudsoftware. Lees dit artikel over het instellen van je factuurproces

.

Een factuur maken

Voor een bestaand project

1. (Vanuit het 'Te factureren' tabblad in de monetization_on Financieel module) Selecteer het project dat je wil factureren en klik op de knop Factureren.
    (Vanuit het project) Ga naar het tabblad Financieel
     en selecteer
    Factuur toevoegen.
  2. Controleer alle gegevens.
  3. Kies om alles in één keer te factureren of om een gedeeltelijke factuur te maken.
  4. (Optioneel) In de 'Factuurregels' sectie kan je extra bedragen bovenop het projecttotaal toevoegen. Als je een negatief bedrag invult, zal dit in mindering worden gebracht op het totaal.
  5. (Optioneel) In de 'Facturen in mindering' sectie kan je een bedrag dat je al eerder gefactureerd hebt aftrekken van het te factureren bedrag. Dit is handig als je projecten factureert op verschillende momenten.
  6. Klik op Genereren rechts bovenin.
  7. Maak waar nodig aanpassingen in de lay-out, documenttekst en geavanceerde instellingen.
    Wil je de facturen sneller genereren in de toekomst? Vink dan 'Deze pop-up de volgende keer overslaan' aan onderin het pop-up scherm.
  8. Genereren

Niet gebonden aan een project

1. Ga naar de monetization_on Financieel module.
    2. Klik op Factuur toevoegen
    3. Voer de details in.
    4. In de 'Factuurregels' sectie kan je extra bedragen bovenop het projecttotaal toevoegen. Als je een negatief bedrag invult, wordt dit in minder gebracht op het totaal.
    5. (Optioneel) In de 'Facturen in mindering' sectie kan je een bedrag dat je al eerder gefactureerd hebt aftrekken van het te factureren bedrag. Dit is handig als je projecten factureert op verschillende momenten.
    6. Klik op Genereren rechts bovenin.

Facturen dupliceren

Wil je een vergelijkbare factuur maken, dupliceer dan je factuur. Dit bespaart tijd, omdat de instellingen van de oorspronkelijke factuur, zoals documenttekst, subproject en geavanceerde instellingen worden overgenomen.

1. Open het project dat je wil factureren.
  2. Klik op more_vert naast de factuur die je wil dupliceren.
  3. Kies 'Dupliceren'.

De inhoud van de factuur, zoals de projectprijs, wordt gebaseerd op de werkelijke projectgegevens op het moment dat het duplicaat wordt gegenereerd.

Wijzig factuurmoment en betaaltermijn

In een project kun je altijd handmatig het standaard factuurmoment dat ingesteld staat voor een klant of voor  een projecttype wijzigen. Volg de volgende stappen om dit te doen:

1. Ga naar het tabblad Financieel van een project.
  2. Klik op het veld 'Factuurmoment' en selecteer een ander factuurmoment.

Nadat je een factuur hebt gemaakt, kan je het standaard betaaltermijn voor een klant wijzigen. Volg de volgende stappen om dit te doen:

1. Genereer een factuur.
  2. Klik op  edit Aanpassen
  3. Selecteer een andere vervaldatum of betalingsconditie.

'Te factureren' submap

In de 'Te factureren' submap van de  monetization_on Financieel module zie je alle projecten die nog gefactureerd moeten worden. Een project komt hierbij te staan wanneer het aan de volgende voorwaarden voldoet:

• Het project is bevestigd.
  • De datum die je hebt geselecteerd in het filter komt overeen met de datum van het factuurmoment.

Als de datum van het factuurmoment gepasseerd is, maar het project nog niet gefactureerd is, zal het project rood worden gemarkeerd.

Download of e-mail je factuur

Nadat je de factuur gemaakt hebt, kan je hem downloaden als .pdf of als XML bestand door te klikken op mceclip0.png

Je kan de factuur e-mailen door te klikken op mceclip1.pngIn de Configuratie module kan je ervoor kiezen om facturen altijd te BCC´en naar een e-mailadres (bijvoorbeeld naar je accountant).

Gedeeltelijke facturen

Gedeeltelijke facturen zijn handig wanneer je projecten op verschillende momenten wil factureren in plaats van in één keer.

Als je een factuur genereert is 100% van het projecttotaal bedrag automatisch geselecteerd. Wil je een gedeeltelijke factuur maken? Vink dan een van de hokjes uit in de sectie ´Projectbedrag´ en vul een percentage in.

Zodra je de factuur maakt voor het resterende bedrag van het project, kun je het bedrag dat al gefactureerd is aftrekken in de sectie ´Facturen in mindering'.

Totaalbedrag betaalde facturen inzien

Wanneer je meerdere facturen als betaald markeert, kun je het totaal betaalde bedrag zien voor een duidelijker overzicht.

Zo kun je het totaalbedrag van betaalde facturen inzien:

1. Ga naar de monetization_on Financieel module en open de submap Facturen.
  2. Selecteer de facturen waarvan je het totaalbedrag van wil inzien.
  3. Klik op Schermafbeelding 2024-03-05 om 11.54.29.png

total amount of invoice.gif

Facturen exporteren

Er zijn meerdere manieren om facturen te exporten:

Een creditfactuur maken

Wanneer je per ongeluk een factuur met incorrecte gegevens afrondt, adviseren we je om een creditfactuur aan te maken. Zo kun je de uiteindelijke prijs van een factuur alsnog corrigeren. In dit artikel lees je hoe je een creditfactuur aanmaakt.

Factuur als betaald markeren

Betalen je klanten hun facturen met Mollie of Stripe, dan worden de facturen automatisch als betaald gemarkeerd. Voor alle andere opties is moet dit handmatig gebeuren.

Zo markeer je één of meerdere facturen als betaald:

1. Ga naar de  monetization_on Financieel module.
  2. Selecteer een factuur die je als betaald wil markeren.
  3. Klik op Betaalstatus wijzigen of gebruik de shortcut ALT + P.
  4. Selecteer 'Ja'.
  5. (Optioneel) Wijzig de betaalmethode en dag.
  6. Opslaan